Nyitókép: YouTube/EHMariegaard

Már működik a világ legnagyobb szélturbinája, majdnem akkora, mint az Eiffel-torony - videó

Infostart
2023. január 9. 06:13
A 280 méter magas turbina a számítások alapján annyi áramot termelhet, amely 20 ezer háztartás éves igényének ellátásához elég.

Dániában, Østerildben, egy óriásszélturbina-telepen állították üzembe a 280 méter magas monstrumot, amelynek 236 méter átmérőjű rotorja van, egyes lapátjai 115,5 méter hosszúak, a szél által megfújt felülete pedig 43 743 négyzetméter (ez valamivel több mint hat futballpálya területe). Ezzel a Vestas V236-15.0MW a világ legnagyobb felületű és legmagasabb szélturbinája.

Az immár működőképes prototípust most alaposan tesztelni fogják - írta az alternativenergia.hu.

Az ugeavisen.dk cikke szerint négy prototípus is készül. Ez a mostani az első, amit a Vestas a szélturbina kialakításának ellenőrzésére épített. A többit a gyártási folyamatok ellenőrzésére használják majd.

Ezen a linken egy drónvideón látható bekapcsolás után a hatalmas szélturbina, itt pedig egy, annak lábától készült videó is látható a gigászról.

  • Egyetlen darab Vestas V236-15.0MW évi 80 gigawattóra termelésre képes. A számítások alapján ez nagyjából 20 ezer átlagos európai háztartás éves áramigényeinek fedezésére elég.
  • A szélturbinával elviekben évi mintegy 38 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás semlegesíthető, ez olyan, mintha 25 ezer személyautó tűnne el az utakról.
  • A Vestas szerint az új turbina 65 százalékkal több teljesítményt tud termelni, mint a gyártó immár második legnagyobb turbinája.

A dán portál grafikáján látszik, hogy a hatalmas szélkerék turbinalapátjának legmagasabb pontja a maga 280 méterével kevéssel marad el az Eiffel-torony 324 méteres magasságától. Ha a francia jelképet a rászerelt 24 méteres tévé-adóantenna nélkül nézzük, akkor még kisebb a távolság, hiszen maga a torony 300 méteres.