Nyitókép: Facebook

Egymilliárdos ukrajnai adomány elsikkasztásával gyanúsítanak egy magyar származású szélhámosnőt

Infostart
2023. január 5. 02:00
A nő a háborús övezetben az ukrán idegenlégió kommunikációs igazgatója volt.

A harmincéves, magyar születésű, ausztrál állampolgár Emese Fajk az után menekült el Ausztráliából, hogy kiderült: hamis banki bizonylatokat használt arra, hogy megnyerjen egy 4,2 millió dolláros valóságshow-árverést 2020 decemberében. Miután állítólag tavaly egy portugál szigeten meglopta a főbérlőjét és egyben szeretőjét, júliusban az ukrán idegenlégió kommunikációs igazgatójaként tűnt fel "Fecsegő poszáta" hívójellel − írta meg a Daily Mail.

Az Index azt írta, hogy miután megismerték botrányos előéletét, felettesei elkezdték vizsgálni a háborús övezetben végzett tevékenységét.

Egy bizalmas jelentés – amelyet az ukrán szárazföldi erők parancsnoksága számára készített egy jelentős hírszerzési tapasztalattal rendelkező légiós tiszt, és amelyet a lap is megszerzett – vázolja az ellene felhozott vádakat. A jelentés azt állítja: Emese Fajk áll egy 2,5 millió dolláros, vagyis 950 millió forintos orvosi szállítmány eltűnése és háborús adományok elsikkasztása mögött.

A jelentés szerzője a lapnak azt mondta, szembesítették Fajkot a szállítmány eltűnésével, aki azt állította, hogy semmit sem tud arról, de a szállítólevél tanúsága szerint jelen volt annak megérkezésekor.

Az irat és a szállítás előtt a gyógyszerekről készült fotók azt mutatták, hogy a szállítmány nagy mennyiségű, drogként is használt fájdalomcsillapítót és nyugtatót, például fentanilt, lidokaint és ketamint tartalmazott, más gyógyszerekkel együtt. Az ukrán nemzetbiztonság is vizsgálódik már az ügyben.