Nyitókép: Darrin Klimek/Getty Images

Michigan kormányzójának elrablását és hídrobbantást terveztek

Infostart / MTI
2022. december 28. 06:37
A csoport vezetőjét 16 év börtönbüntetést ítélték.

Egy amerikai szövetségi bíróság 16 év börtönbüntetést szabott ki a Michigan állam kormányzójának elrablását kitervelő radikális csoport egyik vezetőjére, Adam Foxra, a bűnügyben eddig ez a legsúlyosabb ítélet.

Tavalyelőtt, az elnökválasztást megelőző időszakban a kormányellenes szervezkedésben részt vevő csoport tagjai Michigan állam kormányzója, Gretchen Whitmer elrablását készítették elő, pontos terveket kidolgozva a bűncselekmény végrehajtásához. A vádirat szerint

a kormányzót nyaralójából akarták elhurcolni, egy környékbeli hidat felrobbantva, és akár rendőrökkel harcba bocsátkozva.

A szélsőséges csoport tagjai nem értettek egyet a demokrata párti kormányzó koronavírus-járvány elleni intézkedéseivel.

Az ügyészség szerint a 39 éves Adam Fox volt a szervezője és ösztönzője a bűncselekmény előkészítésének, valamint a szélsőséges csoport felfegyverzésének, társa, Barry Croft pedig szellemi vezérként és a robbanószerekben való jártasságával vállalt szerepet az emberrablási kísérletében.

Az ügyész életfogytiglani börtönt kért a vádlottra, hogy intő jelként szolgáljon, míg a védő 4-6 év börtönt kért, azzal érvelve, hogy a radikális csoport működéséről a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) tudomása volt, mégis hagyta, hogy folytassák az előkészületeket.

A Michigan állambeli Grand Rapidsban ülésező törvényszék bírója az ítélet indoklásában az elrettentő hatással érvelt és azzal, hogy a közvélemény megértse, milyen ára van egy ilyen jellegű bűnnek.

A csoport három másik tagja ellen már született ítélet, 7 és 12 év közötti börtönbüntetés. Többen még tárgyalásra várnak, és volt olyan vádlott, akit felmentett az esküdtszék.

2020 őszén a szövetségi hatóságok fedett akció keretében vették őrizetbe a kormányzó elrablását kitervelő szélsőséges csoport tucatnyi tagját. A az FBI-t a társaság egyik tagja, egy volt katona értesítette a szervezkedésről, aki később a hatóság informátoraként működött közre a bűncselekmény leleplezésében.