Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Kifakadt a német pénzügyminiszter: kiürült a kassza

Infostart
2022. december 23. 18:53
Először kigazdálkodni, és csak azután szétosztani – ezekkel a szavakkal jelezte Christian Lindner pénzügyminiszter, hogy az idén elfogadott tehercsökkentési programok után a jövő évben nincs esély további hasonló csomagokra. A költségvetés ugyanis nem képes ezek finanszírozására.

Az energiaválság okozta terhek további csökkentésére már nincs pénzügyi játéktér – fogalmazott egy interjúban a szabad demokrata miniszter. Christian Lindner szerint az idén elfogadott árfékekkel, valamint a különböző adócsökkentésekkel a kormány a határig ment.

"Ezt a határt nem fogom átlépni" – hangsúlyozta Lindner. A pénzügyminiszter emlékeztetett az állampolgárok terheinek csökkentését célzó, ebben az évben elfogadott programokra, mindenekelőtt a 200 milliárd eurós, többi között a különböző segélyeket, illetve árfékeket magában foglaló, 2024-ig terjedő tehercsökkentési csomagra. Utalt arra is, hogy 50 milliárd eurót irányoztak elő az adóterhek csökkentésére, szintén 2024-ig.

"A programok miatt jövő évben tetemes pénzügyi deficittel kell szembenéznünk"

– jelentette ki.

A pénzügyi tárca vezetője szerint az össztársadalmi jólétet új alapokra kell helyezni

"Az egész ország együttesen lesz szegényebb. Ezért növelni kell a versenyképességet, mert csakis ez biztosíthatja a gazdaság számára, hogy magasabb értékű termékek, illetve szolgáltatások értékesítésével nagyobb béreket fizethessünk ki" – fogalmazott.

"Előbb azonban mindezt ki kell gazdálkodni, és csak utána szétosztani"

– hangoztatta Lindner.

A német kormány idén több intézkedést hozott az állampolgárok, illetve a vállalatok terheinek csökkentésére, miután Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja nyomán mindenekelőtt az energiaköltségek jelentősen megemelkedtek. Ennek nyomán árféket határoztak el az áramra és a gázra. A háztartások, továbbá a kis- és közepes vállalatok számára ezek a fékek jövő márciustól lépnek életbe, de a tervek szerint januárra, illetve februárra visszamenőleges hatállyal.

A hárompárti koalíciós kormány tavaly decemberi hivatalba lépésekor a pénzügyminiszter kiállt amellett, hogy az államadósság nem növekedhet. Az Ukrajnában zajló háború és ennek hatásai azonban felülírták ezt a törekvést.

Mióta a szabad demokrata FDP-t képviselő miniszter elfoglalta hivatalát, a Der Spiegel által közölt adatok szerint az államadósság 500 milliárd euróra emelkedett. Ebből 200 milliárdot tesz ki az említett tehercsökkentési csomag, és további 100 milliárdot a német hadsereg, a Bundeswehr erősítését, illetve modernizálását célzó rendkívüli program.