Nyitókép: Pixabay

Holttestnek néztek a rendőrök egy szobrot, beavatkoztak

Infostart
2022. december 13. 09:01
Az alkotás azért született, hogy provokáljon, és ezt maximálisan elérte – véli a galéria egyik alkalmazottja.

A londoni Metropolitan Police központjába november 25-én, nem sokkal délután fél hat után érkezett bejelentés, hogy egy ember fekszik egy asztalra borulva egy bezárt Lexington utcai galériában – írja az Artnet című művészeti portál, amit a 24.hu szemlézett.

A rendőrök húsz perccel később a helyszínre érkeztek, majd nem sokkal később feltörték a galériát és behatoltak. Néhány másodperc múlva azonban ráeszméltek, hogy az asztalra borult alak csak egy bábu. Pontosabban Mark Jenkins amerikai művész Kristina című hiperrealista alkotása.

A Laz Emporiumot, Steve Lazarides, Banksy volt ügynöke nyitotta 2021 októberében. A Kristina című szobrot ő maga rendelte meg Jenkinstől, hogy megörökíttesse a pillanatot, amikor Kristina nevű húga egy alkalommal elveszítette az eszméletét az ebédlőasztalnál és arccal egy tányér levesbe dőlt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Laz Emporium (@lazemporium) által megosztott bejegyzés

Az életnagyságú alkotás ragasztószagból, és töltőhabból készült vázán hátköznapi ruhák vannak, a fejét pedig egy kócos paróka fedi, épp azért, hogy egy valódi ember benyomását keltse. A szobor jelenleg nem eladó, de ha valaki meg akarná venni, nagyjából 18 ezer fontot (kb. 8,7 millió forintot) kellene fizetnie érte.

A Metropolitan Police az üggyel kapcsolatban közölte, hogy a kollágik megfelelően jártak el, ilyen esetekben ugyanis nincs idejük mérlegelni, a potenciálisan bajban lévő ember érdekeit kell minden más elé helyezniük.

A lap hozzáteszi, hogy nem ez az első eset, hogy a Kristina hasonló eseményeket idézett elő. Egy októberi művészeti vásáron valaki mentőt hívott a szoborhoz, ám akkor szerencsére semmit sem kellett feltörni ahhoz, hogy kiderüljön a tévedés.