Nyitókép: Getty Images/Sean Gallup

Kaiser Ferenc: Lengyelország a NATO egyik legnagyobb szárazföldi haderejével rendelkezhet majd

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2022. december 9. 09:36
A fegyverkezés komolyan megerősíti az ország légierejét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint.

"Ha sikerül a mostani nagy fegyverbeszerzési projektet végrehajtani, akkor Lengyelország valószínűleg a NATO legerősebb szárazföldi haderőnemeinek egyikét fogja kiállítani. Darabszám és minőség alapján erősebb lesz, mint a német, a brit, vagy a francia, amit az Oroszországhoz való közelsége mindenképpen indokol" – mondta az InfoRádiónak Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Idén nyáron hosszas tárgyalási folyamat lezárásaként több mint ezer K2 Black Panther harckocsit, 672 darab K9 Thunder önjáró löveget rendelt a szárazföldi haderő megerősítésére, illetve 288 darab K239 Chunmoo-t idén októberben. Az orosz agresszióra adott reakcióként a T-50 Golden Eagle, azaz Aranysas iskolagép könnyű csapásmérő változatából, az FA-50-ből is rendeltek a lengyelek 48 darabot.

A beszerzési csomag első számú célja a lengyel szárazföldi haderő megerősítése, de nem mellesleg igen komoly fejlesztést jelent a légierő számára is.

A K1-K2 sorozat az amerikai M1 Abrams koreai változata, csak kicsit kisebb méretű. Egyik nagy előnye, hogy az amerikai fegyveren alapul, ezért mind a K9 Thunder és a K2 Black Panther teljes mértékben kompatibilis a NATO-erőkkel, sok alkatrészük csereszabatos. Kaiser Ferenc kiemelte: a lengyelek megvették a licencet és a gyártósort, de ezeket Lengyelországban fogják felállítani.

A fegyvereket a lengyelek Dél-Koreából veszik, nem a NATO-n belül vásárolják.

Kaiser Ferenc szerint ennek több oka van: egyrészt az orosz fenyegetés miatt a NATO sok rendelést adott már le. A német véderő is kapott százmilliárd eurót, amiből rögtön a saját gyártóiknál előrendeltek és lekötöttek egy nagyobb mennyiséget a gyártósoron. A lengyeleknek ezt a nagy mennyiségű eszközt nehéz lett volna európai gyártótól megvenni.

Másrészt ha a lengyelek német, amerikai vagy francia technikát vettek volna, akkor az alkatrészeket szállító állam beleszólhatott volna abba, hogy a fegyverrendszert egy későbbi eladás során melyik kormánynak adhatják tovább. A dél-koreaiaknál viszont nincsenek ilyen kitételek Kaiser Ferenc szerint.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kaiser Ferenc: Lengyelország a NATO egyik legnagyobb szárazföldi haderejével rendelkezhet majd
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást