Nyitókép: Pixabay

200 gyerek halála miatt perelik az államot az elkeseredett szülők Indonéziában

Infostart / MTI
2022. december 2. 10:59
Akut vesekárosodásban meghalt vagy súlyosan megbetegedett gyerekek szüleinek egy csoportja beperelte az indonéz gyógyszerfelügyeletet és az egészségügyi minisztériumot amiatt, hogy engedélyezték a megbetegedéseket előidéző gyógykészítmények használatát az országban.

Idén Indonéziában csaknem 200 gyerek halt bele olyan vesekárosodásba, amelyet mérgező összetevőket tartalmazó, lázcsillapító szirupok okoztak. A vizsgálatok szerint a szennyezett készítmények rendkívül nagy arányban tartalmaztak mérgező dietilén-glikolt és etilénglikolt, amelyeket ipari célokra, többek között fagyállók előállítására használnak.

Awan Puryadi ügyvéd elmondta, a pert indító szülők családonként kétmilliárd rúpia (50 millió forint) kártérítést követelnek gyermekük halála vagy súlyos vesekárosodása miatt.

"Ezek a szülők a beteg gyerekeiket akarták meggyógyítani a szóban forgó gyógyszerrel. Senki nem vállalta a felelősséget a halálesetekért" - mondta el az ügyvéd.

A tömeges tragikus esetek után az indonéziai hatóságok betiltották az összes szirupalapú gyógyszer értékesítését, valamint felfüggesztették néhány gyógyszercég működési engedélyét is, és vizsgálni kezdték az ottani nyersanyag-beszállítási láncokat és az ellenőrzési folyamatokat, hogy feltárják, hogyan kerülhetett szennyezés az általuk forgalmazott szirupokba.

A nyugat-afrikai Gambiában 70 hasonló haláleset történt idén, az ottani szennyezett szirupok egy indiai székhelyű gyárból származtak.

Fotónk illusztráció.