Nyitókép: MTI/AP

Van egy ország, ahol egy órát adnak a sajtó-helyreigazításra

Infostart / MTI
2022. december 1. 21:09
Az iráni hatóságok egyórás határidőt szabtak a helyreigazításra a médiában "félretájékoztatás esetén" - jelentette a helyi média a nemzeti kibervédelmi hatóság közlése alapján. Emellett a médiumoknak a hírek kiadását követő 24 órán belül ismertetniük kell azok hátterét.

A kibervédelmi hatóság felügyeletét Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője látja el egy általa létrehozott tanács révén. Az "internet veszélyeivel" foglalkozó tanácsot a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró szervezet cenzúrahatóságnak minősítette.

Az RSF a globális sajtószabadságot vizsgáló éves jelentésében Iránt idén a 178. helyre sorolta a világ országai között, Irán mögött már csak a kelet-afrikai Eritrea és Észak-Korea van.

Iránban hónapok óta országos tüntetések zajlanak.

A tiltakozások annak hatására kezdődtek el, hogy a 22 éves Mahszá Amíni az erkölcsrendészet fogságában szeptember közepén életét vesztette. A fiatal lányt azért vették őrizetbe, mert nem megfelelően takarta el a haját, ezzel megsértette a nők viseletére vonatkozó szigorú előírásokat. A HRANA hírügynökség múlt heti közlése szerint eddig legkevesebb 445 ember lelte halálát a rendőrség által rendszeresen szétvert tüntetéseken.