Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kibertámadásokra figyelmeztetnek a sok felhő miatt, lépett az EU

Infostart
2022. november 29. 11:02
Az Európai Unió pénzügyi szolgáltatóinak emiatt lépnie kellett, és létrehozták az új digitális működési rugalmassági törvényt.

Az Európai Unió pénzügyi szolgáltatóinak ezentúl be kell mutatniuk, milyen gyorsan képesek helyreállni egy kibertámadásból. A kulcsfontosságú szolgáltatásaik ugyanis egyre jobban függenek olyan felhőszolgáltatóktól, mint az Amazon, a Microsoft, a Google és az IBM – írja a Reuters.

A Portfolio azt írja, a hatóságok aggódnak a bankok, a biztosítók és a befektetési cégek felhőmigrációjának gyors üteme miatt, és kockázatosnak tartják, hogy a pénzügyi cégek egyre több kritikus funkciót és piaci műveletet helyeznek át felhőplatformokra. A szabályozók különösen veszélyesnek tartják, hogy egy-egy felhőszolgáltató hibája, vagy a rendszert érő támadás számos pénzügyi cég szolgáltatását állíthatja le.

Az EU Tanács közölte:

befejeződött az új digitális működési rugalmassági törvény, mely 2024 vége körül lép hatályba.

A közösség értékpapír-, biztosítás- és bankfelügyeletei saját technikai szabályokat írnak majd a törvény végrehajtására. A követelmények a pénzügyi cégekre és a felhőalapú szolgáltatásokat nyújtó "kritikusnak" tekintett harmadik felekre vonatkoznak majd.

A már EU-ból kilépett Nagy-Britannia júniusban közölte: a hatóságok jogköre ezentúl arra is kiterjed majd, hogy az egyes kiszervezett szolgáltatásokat a Bank of England és a Financial Conduct Authority közvetlen felügyelete alá helyezzék.

A bankok és más pénzügyi cégek már rendelkeznek IT-biztonsági tervekkel, de többre volt szükség ahhoz, hogy súlyos zavarok esetén is ellenállóak maradjanak – mondta Zbynek Stanjura, az EU soros elnökségét betöltő Cseh Köztársaság pénzügyminisztere."Ha az európai pénzügyi szektor ellen nagyszabású támadás indul, fel leszünk rá készülve" – tette hozzá.