Nyitókép: Novák Katalin/Facebook

Egyre többet tudni Novák Katalin kijevi útjáról - videó

Infostart
2022. november 28. 15:25
A TEK egyetlen percre sem hagyta magára 72 órán keresztül. Kijevbe vonattal ment, Kárpátaljára autóval. Az ok kézenfekvő.

A Blikk annak eredt a nyomába, miért vonattal utazott Novák Katalin köztársasági elnök Kijevbe, ukrán hivatali kollégájához, Volodimir Zelenszkijhez (annak meghívására), és miért Lengyelországból - mint ismertté vált, a belga miniszterelnökkel azonos szerelvényen, TEK-fegyveresektől őrizve.

A lap szerint csak repülőutak esetén illeti meg a magyar államfőt a különjárat igénybe vétele, vasúton nem, igaz, az első osztály viszont jár neki, a védelemmel együtt, mivel a magyar Alaptörvény szerint Novák Katalin államfőként a Magyar Honvédség főparancsnoka is.

Novák Katalin végül egy menetrend szerinti, jól felszerelt hálókocsiban utazott, 10 órát zötykölődött a szerelvényen, azt viszont nem hozzák nyilvánosságra, hogyan került Lengyelországba.

De miért nem repült? Az ok egyszerű, Ukrajna "repüléstilalmi zóna".

Kijevből aztán a Volodimir Zelenszkijjel történt egyeztetés után autóval utazott Kárpátaljára, hajnali 3 órakor érkezett meg. Erről is posztolt Novák Katalin.

Kárpátaljáig egyszer sem kellett légiriadó mellett megállniuk, ott adventi gyertyagyújtáson és református istentiszteleten is részt vett.

A meghívót Magyarországra a találkozó előtt egy héttel postázták, ez rendkívül rövid határidőnek számít.

Az államfőt védő személyzetben búvár, ejtőernyős és mesterlövész is akadt a Blikk információi szerint.

A TEK végig Novák Katalinnal volt, aki három napig volt úton.