Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Washington: titkos mozgósításra készülnek az oroszok

Infostart
2022. november 19. 14:00
Amerikai hírszerzési források szerint újabb, ezúttal nem nyilvános sorozások lehetnek Oroszországban.

Az egyik amerikai kutatóközpont, az Institute for the Study of War (ISW) azt állítja, hogy a szeptemberben elrendelt részleges mozgósítás nem érte el a célját. Óriási pánikot és menekülést kiváltó részleges intézkedés után két hónappal sem tudott fordítani Oroszország az ukrajnai háború számára kedvezőtlen menetén, Sőt a legtöbb, fontos hadszíntéren változatlanul vesztésre állnak - írja a vg.hu.

Az ISW úgy tudja: több csatornán is arról értekeznek az orosz katonai vezetők, hogy a Kreml egy második sorozási hullámra készül,

de ezt már teljesen titokban kezelik, elkerülvén az újabb pánikot.

A hírek szerint több nagyvárosban is elkezdték már kiosztani az újabb behívókat, a legtöbben olyan papírt kaptak, amelyen januári dátum szerepel a behívón, amely azért érdekes, mert maga Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozott úgy, hogy október 31-el lezárult a mozgósítás.

Az amerikai katonai elemzők ugyanakkor úgy látják

csak porhintés volt és Moszkvának esze ágában sem volt valóban lefújni a mozgósítást,

amely titokban azóta is tart. Ráadásul Putyin nem is írt alá lezáró rendeletet, vagyis az eredetileg elrendelt parancs továbbra is érvényben van.

Így ugyanis elkerülhetőek a már említett tömegjelenetek és az olyan esetek nyilvánosságra kerülése, amikor például halottakat hívtak be harcolni a háborúba. Az újabb és újabb katonákra pedig azért van szükség, mert az orosz veszteségek egyre súlyosabbak a jelentések szerint.