Nyitókép: MTI/EPA/Luong Thai Linh

8 év börtönt kapott koronavírus-bírálat miatt

Infostart / MTI
2022. november 18. 09:52
Államellenes cselekedetek miatt pénteken nyolc év börtönbüntetésre ítélt a bíróság Vietnamban egy ellenzékit, aki Facebookon bírálta a Vietnami Kommunista Párt koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseit.

Bui Van Thuant tavaly augusztusban vették őrizetbe, egy nappal a közösségi médiában írt kommentje miatt, melyben kérdőre vonta a hatóságokat a járványügyi karantén miatt kitört pánikvásárlások ügyében.

A közbiztonsági minisztérium ekkor arról tájékoztatott, hogy a 41 éves kémiatanár rendszeresen tett közzé az interneten a párt alapítóját, a nemzeti hősként tisztelt Ho Si Minh-t és a párt magas rangú tisztségviselőit bíráló írásokat.

A férfi tárgyalása két napig tartott. Ügyvédje, Dang Dinh Manh nem kívánt reagálni az ítéletre, azt azonban elmondta, hogy védence a büntetés letöltése után további öt évre házi őrizetbe kerül.

Nagyszabású gazdasági reformjai és a társadalmi változás irányába tett engedményei ellenére az országot irányító Vietnami Kommunista Párt továbbra is szigorúan cenzúrázza a médiát és csupán szűk teret enged a bírálatoknak.

Emberi jogi szervezetek októberben több mint 150 politikai fogolyról tudtak a délkelet-ázsiai országban.

Ugyancsak októberben a kormány tovább szigorított a médiával kapcsolatos szabályozásokon azzal az indokkal, hogy ily módon harcolnak a hamis hírek ellen.