Nyitókép: MTI/Varga György

Jó hírt kapott Horvátország és a magyar turisták is örülhetnek

Infostart / MTI
2022. november 10. 13:18
Az Európai Parlament szerint Horvátország minden feltételt teljesített a vonatkozó szabályok teljes körű alkalmazásához, ezért támogatja, hogy az ország a schengeni övezet teljes jogú tagjává váljon.

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén 534 szavazattal, 53 ellenszavazat és 25 tartózkodás mellett elfogadott jelentésben az EP-képviselők úgy találták, hogy Zágráb készen áll arra, hogy megszüntessék a határellenőrzést Horvátország és a szabad mozgást biztosító schengeni övezet között. Ezért a szükséges folyamat befejezésére és a határellenőrzés felszámolásáról szóló döntés meghozatalára kérték az Európai Unió Tanácsát.

Mivel a horvát határról migránsok visszatoloncolásáról érkeztek hírek, az EP-képviselők szeretnék, ha a schengeni értékelési program részeként az Európai Bizottság - akár helyszíni látogatások révén - felmérné Horvátország határokon végzett munkáját és annak alapjogi vetületeit.

Az EP álláspontjának kézhezvétele után

az Európai Unió Tanácsa egyhangú döntéssel határozhat Horvátország schengeni tagságáról.

A 26 tagú schengeni övezetnek Bulgária, Horvátország, Ciprus, Írország és Románia kivételével minden uniós tagállam, valamint Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein a tagja.

Egyszerűbb áruszállítás az EU, Ukrajna és Moldova között

A EP csütörtökön jóváhagyta az Európai Unió, Ukrajna és Moldova közötti közúti áruszállítás megkönnyítését célzó uniós megállapodásokat is.

A két megállapodás része az Oroszország indokolatlan ukrajnai agressziójára adandó uniós válasznak – írja csütörtöki sajtóközleményében az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodája. A háború komoly nehézségeket okoz az ukrán és moldáv fuvarozási ágazatban, az ukrán légteret lezárták a civil utasforgalom elől, a tengeri export pedig súlyosan korlátozott. Ukrajnának alternatív útvonalakat kell találnia gabonája, üzemanyaga, élelmiszerei és egyéb árucikkei kiviteléhez. Moldova hasonló gondokkal küzd, alternatív tranzit-útvonalakat keres az Unión keresztül, és segítségre van szüksége az ukrán árucikkek továbbszállításához.

Az Ukrajnával kötött megállapodást 586 szavazattal, egy ellenszavazat és hét tartózkodás mellett, a Moldovával kötött szerződést 596 szavazattal, két ellenszavazat és hét tartózkodás mellett fogadták el. Azok felváltják a tagállamokkal jelenleg érvényben lévő kétoldalú megállapodásokat. A megállapodások a vonatkozó engedélyezési folyamat ideiglenes szüneteltetésével megkönnyítik az ukrán, moldáv és uniós fuvarozóknak, hogy egymás területei között és azokon keresztül fuvarozzanak.

Az EU–Ukrajna megállapodás emellett azt is megengedi, hogy az ukrán fuvarozók az EU területén használják az ukrán jogosítványukat és a képesítéseiket igazoló dokumentumokat, vagyis nem lesz szükségük nemzetközi jogosítványra.

Bár mindkét megállapodás június 29. óta ideiglenesen érvényben van, az EP után most az EU tagállamait tömörítő Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia azokat.