Nyitókép: THIBAULT VANDERMERSCH

Börtönben köthetnek ki a német klímavédők

Infostart
2022. november 10. 21:55
Miközben az egyiptomi Sarm-es-Sejkben állam- és kormányfők a globális klímavédelemről tárgyalnak, a német klímaaktivistákat börtönnel fenyegetik. Az országban ugyanis magasra csaptak az indulatok a környezetvédelem élharcosainak legutóbbi akciói nyomán. Egyes politikusok nem csak pénz-, de börtönbüntetéssel is fenyegetőznek, mások csupán némileg visszafogottabban az aktivisták tiltakozási módszereinek felülvizsgálatát sürgetik.

A napokban egy fiatal nő szerencsétlen halálával telt be a pohár. Az amúgy nem teljesen egészséges nő kerékpárjával egy betonkeverő alá esett, és életveszélyes sérüléseket szenvedett. A mentők állítólag a klímavédők útlezárásai nyomán nem jutottak időben a helyszínre, és az áldozat két nappal később már a kórházban életét vesztette.

A tiltakozó akciók heves bírálatokat is kiváltottak mind a politikusok, mind a lakosság részéről. Egyre többen ítélték el a Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) elnevezésű klímavédő szervezet akcióit, kezdve a különböző múzeumokban a festmények valamilyen pürével vagy levessel történő bemázolásától a forgalom korlátozásáig. Ez utóbbi legfőbb eszközeként a szervezet tagjai az úttesthez ragasztják magukat, megbénítva a közlekedést.

Az egyik leghevesebb bíráló, a kisebbik keresztény párt, a CSU vezető politikusa, Alexander Dobrindt, aki

a klímaaktivistákat "klímaanarchistáknak" nevezte.

Sőt egészen odáig elment, hogy az egykori hírhedt Vörös Hadsereg Frakció (RAF) terroristáihoz hasonlította őket.

Az eleinte alapítóiról, a többi között Andreas Baaderről és Ulrike Meinhofról elnevezett szélsőbaloldali terrorszervezet 1968 és 1998 között tevékenykedett Nyugat-Németországban. Az imperializmus elleni harc jegyében a legkönyörtelenebb módszerekkel ügyészeket, gyáriparosokat és bankvezetőket gyilkoltak meg, de nem kímélték a rendőröket sem.

A CSU pártpolitikusa egy interjúban annak megakadályozását követelte, hogy egyfajta "klíma-RAF" szervezet jöjjön létre. Értesülések szerint a CDU/CSU pártszövetség olyan törvénytervezetet kíván a parlament elé terjeszteni, amely az eddig alkalmazott figyelmeztetés, illetve pénzbüntetés helyett

minimális büntetésként három hónap börtönnel sújtaná a Letzte Generation csoport aktivistáit.

A legsúlyosabb büntetés öt év börtön lehetne.

Egy friss felmérés szerint a német lakosság 85 százaléka azon a véleményen van, hogy a klímaaktivisták tiltakozó akcióinak formái inkább ártanak a környezetvédelem ügyének.

A környezetvédelmet megalakulása óta zászlajára tűző koalíciós Zöldek Pártja vezető politikusai elutasították a a klímaaktivisták kriminalizálását. A párt egyik vezető politikusa, Robert Habeck ugyanakkor bírálta is az aktivisták módszereit, különös tekintettel az utcai ragasztási akciókra.

Habeck – aki alkancellár és gazdasági miniszter is – a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva üdvözölte a klímavédelem melletti elkötelezettséget.

Az azonban nem használ, ha az emberek életét különböző tiltakozó akciók nehezítik, illetve veszélyeztetik

– fogalmazott a zöld párti politikus.

Dobrindt nyilatkozatára utalva óvott ugyanakkor a hamis összehasonlításoktól, és figyelmeztetett a politikusok, illetve a sajtó ezzel kapcsolatos felelősségére,

Míg a Vörös Hadsereg Frakció a gyilkosságokat politikai eszközként használta, a Letzte Generation akciói esetében csupán polgári engedetlenségről van szó – fogalmazott a Zöldek politikusa.