Nyitókép: Hal Bergman/Getty Images

Szankciós kiskapu: orosz olajjal tankolják az amerikai autókat

Infostart
2022. november 2. 18:15
Az Oroszország elleni szankciós politika dacára Szicíliában finomított orosz olajat importál nagy mennyiségben az Egyesült Államok.

Annak ellenére, hogy az Amerikai Egyesült Államok képviseli legvehemensebben az Oroszországgal szemben alkalmazott szankciós politikát, a The Wall Street Journalon megjelent oknyomozó riport egyértelműen bizonyítja, hogy Amerika saját maga számára meghagyta a kiskaput, és zavartalanul importálja az orosz olajat a saját piacára – írja a hirado.hu.

Március óta közel 5 millió hordó, orosz kőolajból származó kőolajterméket importáltak az Egyesült Államokba, amelyből 2,5 millió hordó gázolaj volt – derült ki a The Wall Street Journal oknyomozó riportjából. Az Amerikai Kőolaj Intézet becslése alapján 2,5 millió hordó gázolajból 7 millió személyautó tankját lehet teljes megtölteni.

A lap szerint az Oroszországból származó kőolajszállítmányok a Lukoil vállalat szicíliai kőolajfinomítójába érkeznek, ahonnan a finomítási eljárást követően – többek között – az Exxon Mobil tárolóiba szállítják az Egyesült Államokba.

Az orosz olaj amerikai értékesítését az a régóta bevett üzleti gyakorlat teszi lehetővé, amely alapján a finomított olaj származási helye megváltoztatható arra az országra, ahol a nyersolajon elvégezték a finomítási eljárást, így a Szicíliában finomított orosz nyersolajból származó üzemanyag már olasznak minősül.

Az ukrajnai háború kitörése előtt a Lukoil szicíliai olajfinomítója tizenöt különböző országból importálta a nyersolajat és csupán 30 százalékban Oroszországból, addig áprilisra az orosz nyersanyag aránya 93-ra emelkedett.

A lap megkereste az Exxont, de a cég közölte, hogy minden téren eleget tesz az Oroszországgal szemben kivetett amerikai szankcióknak, és az általa importált olajtermékek Olaszországból származnak.