Nyitókép: Kelemen Zoltán Gergely

Igaz szívügy: határon túli súlyos beteg gyerekeket mentenek

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2022. november 1. 12:55
A Gift of Life programnak köszönhetően számos sikeres műtétet végeztek el az ellátásra szoruló, határon túli gyerekeken.

A Rotary egy nemzetközi jótékonysági szervezet, melynek egymillió-kétszázezer tagja van világszerte. Magyarországon 56 klub van, és 1200 tag jár össze heti rendszerességgel – mondta az InfoRádiónak Elekes Zoltán, a Gift of Life, Ajándékozz életet program sajtófőnöke.

Mint mondta, a program résztvevői olyan emberek, akik jószívűségükkel próbálják a környezetüket egy picit jobbá tenni. Gyűjtőprojekteket szerveznek, futóversenyt, színházi eseményt, koncertet, és az ebből befolyó bevétel száz százalékát jótékony célra fordítják. A Gift of Life program Magyarországon a negyedik generációnál tart, és határon túli gyerekek veleszületett szívbetegségből adódó szívműtétjét finanszírozza.

A szervezet azért foglalkozik kifejezetten a határon túli gyermekekkel, mert a magyar gyerekeknek a társadalombiztosítás és az egészségügyi intézmények meg tudják oldani a finanszírozást, a műtéteket, a vizsgálatokat és a diagnózist. A határon túli gyerekek esetében Szerbiából, Romániából és Ukrajnából

olyan gyerekek kerülnek a szervezet látókörébe, akik veleszületett rendellenességgel jöttek világra,

és amit az ottani orvosok vettek észre.

Vannak helyek, ahol azonban a műtéti beavatkozáshoz a technikai vagy orvosi háttér nincs meg. Emiatt jelentkeznek a Gift of Life programba, amit magyar és nemzetközi segítséggel, civil támogatókkal tudnak finanszírozni.

A sajtófőnök kifejtette: a programnak köszönhetően a közelmúltban két szívműtéten átesett gyerek kerülhetett vissza a családjához.

Mindketten Romániából érkeztek,

egyiküknek egy katéteres szívműtétje volt, melyet bőrön keresztül, egyszerűbb műtéttel hajtottak végre Budapesten, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. A másik egy komolyabb, nyitott szívműtét volt. A három és fél és négyéves gyerekeken végzett beavatkozások sikeresek volt. Elekes Zoltán elmondta: Magyarországon az összes gyerek műtétje sikeres volt, így közel hetven gyermek szívét gyógyították meg. Ezeket a műtéteket magyar orvosi hátterű intézményekben, Szegeden és Budapesten végezték el.

A program résztvevői próbálnak határon túli orvosokat, gyerekorvosokat, háziorvosokat képezni arra, hogy időben vegyék észre a problémákat. Amikor Szegeden volt a program, az ottani klinikára tudtak vásárolni olyan eszközöket, melyek segítségével az orvosok diagnosztizálhattak. A Szeged Dóm Rotary Club, továbbra is viszi ezt a programot. "Támogatókra van szükségünk, akik szívesen segítenek abban, hogy a nullától tizenéves gyerekek műtétei itt Magyarországon sikeresen megvalósulhassanak" – tette hozzá a Gift of Life program sajtófőnöke.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Két határon túli gyermek szívműtétjét segítette a civil szervezet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást