Nyitókép: MTI/EPA/DOC/Matt Nalder

Több száz delfin vetődött partra Új-Zélandon – videó

Infostart / MTI
2022. október 11. 08:32
Kétszázötven gömbölyűfejű delfin jelent meg hétfőn a Pitt-sziget partjainál, zajlik a mentés.

A tengeri állatok mentésével foglalkozó Project Jonah elmondta: a térségben az emberekre és az állatokra leselkedő veszélyek miatt ritkán tudják újra vízbe terelni a megfeneklett ceteket.

A Pitt-sziget a külvilágtól elzárt terület, ahol kevesen élnek, a közeli vizekben nagy fehér cápák tanyáznak. A helyiek a szomszédos Chatham-szigetekről hívtak segítséget, ahol szombaton 215 gömbölyűfejű delfin múlt ki. A csupán negyven kilométerre északra található szigeteken az élve talált egyedeket a vadőrök lelőtték, hogy megkíméljék őket a további szenvedéstől.

A gömbölyűfejű delfinek nagyon szociális lények. Tömeges partra vetődéseknél gyakran előfordul, hogy a túlélők visszaúsznak hátrahagyott társaikért, viszont ez a viselkedés tovább nehezíti a sikeres mentést.

A Chatham-szigeteken nem ritkák a hasonló esetek: 1918-ban több mint ezer megfeneklett állat pusztult el a sziget partjainál.

A mostani jelenségről beszámoltak a Twitteren is, egy négy évvel ezelőtti, szintén Új-Zélandon történt hasonló esetről pedig videó készült: