Nyitókép: Pict Rider/Getty Images

Bebörtönzött fehérorosz aktivistáé az egyik Nobel-békedíj - reagálásokkal

Infostart / MTI
2022. október 7. 11:40
A másik egy orosz, a harmadik egy ukrán szervezeté.

Alesz Bjaljacki bebörtönzött fehérorosz aktivista, az emberi jogokat védő Memorial orosz szervezet és az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja kapja idén a Nobel-békedíjat - jelentette be péntek délelőtt a kitüntetést odaítélő testület Oslóban.

A Norvég Nobel-bizottság indoklása szerint a díjazottak a civil társadalmat képviselik hazájukban, és évek óta kiállnak azért, hogy az emberek szabadon bírálhassák a hatalomban lévőket és az állampolgárok alapjogai érvényesülhessenek.

"Kiváló munkával dokumentáltak háborús bűnöket, az emberi jogok megsértését és a hatalommal való visszaélést.

Együtt azt demonstrálják, milyen fontos a civil társadalom a béke és a demokrácia szempontjából" - tudatta közleményében az oslói testület.

Az erős civil társadalom a leghatékonyabb eszköz a háborúval és az önkényuralmi rendszerekkel szemben

Ezt már a Nobel-békedíjat odaítélő bizottság elnöke hangoztatta. Berit Reiss-Andersen a díj átadásakor azt mondta:

"Ez egyúttal egy üzenet is, hogy a háborúnak véget kell érnie"

A Memorial orosz jogvédő társaság jelezte: a kitüntetés arra bátorítja őket, hogy a szervezet oroszországi felszámolása ellenére más helyszínen folytassák az elkezdett munkát.

Az egyik társalapító, a 80 éves Szvetlana Gannuskina szerint a díj hatalmas elismerés mindazoknak azoknak, akik Oroszországban nem támogatják az ukrajnai háborút.

Ugyanakkor Fehéroroszország elítélte a Nobel-bizottság döntését. Minszk szerint a Nobel-békedíj odaítélésének folyamata annyira átpolitizálttá vált az elmúlt években, hogy az alapító Alfred Nobel "már forogni sem tud a sírjában" - írta a Twitteren Anatolij Glaz külügyi szóvivő.

Viszont Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető gratulált Alesz Bjaljackinak a díjhoz, és a fehéroroszok büszkeségének nevezte az aktivistát.

A Polgári Szabadságjogok Központja is örömmel fogadta a kitüntetést. A szervezet szóvivője, Anna Trucsova elmondta: a díj tevékenységük tekintélyes elismerése.

A központot vezető Olekszandra Matvijcsuk eközben a Facebookon azt írta: szükség lenne egy nemzetközi törvényszékre, amely felelősségre vonhatná Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, illetve más háborús bűnösöket.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője hangsúlyozta: "napjainkban az ukrán nép a béke legfőbb letéteményese", egy olyan világé, "amelyben agresszió nélkül élhetünk".

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója bírálta, hogy az ukránoknak fehéroroszokkal és oroszokkal kell osztozniuk a Nobel-békedíjon. Podoljak emlékeztetett rá, hogy Fehéroroszország és Oroszország együtt vett részt Ukrajna lerohanásában