Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Egyre több EP-képviselő záratná be a strasbourgi székhelyet

Infostart
2022. október 6. 22:08
Egyhangú döntés kéne hozzá, és kevés rá az esély, hogy a franciák belemennek, pedig jelentős spórolást jelentene.

Egyre hangosabban követelik európai parlamenti (EP) képviselők, hogy ne kelljen Strasbourg és Brüsszel között ingázniuk a közeljövőben, miközben Európa a téli energiaválság felé sodródik. A politikusok érvelése szerint már a csütörtökön véget érő plenárisok után sem kellene visszatérniük a kelet-franciaországi Strasbourgba az Európai Unió erőforrásainak megkímélése érdekében – írja az mno.hu.

Ha minden uniós állampolgárt arra kérünk, takarékoskodjon az energiával, nem észszerű, hogy két épületet is befűtünk, és felesleges utakat teszünk – írta az Európai Parlament elnökének, Roberta Metsolának címzett levelében Peter Liese, az Európai Néppárt frakció képviselője. A német konzervatív politikus szerint az ingázást áprilisig fel kell függeszteni, hiszen az orosz–ukrán háború a kontinens energiaellátását sújtva az egekbe emeli a számlákat.

Az ötlet politikai hovatartozástól függetlenül támogatást nyert. Martin Schirdewan, a Baloldal az Európai Parlamentben frakció társelnöke szerint már korábban is problémát jelentett a belga és a francia város közötti ingázás.

A belga Geert Bourgeois, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának tagja szerint az ingázás évente mintegy húszezer tonna szén-dioxid-kibocsátást eredményez.

Az Európai Parlament 2013-as tanulmányát is idézi a lap, eszerint

évi 103 millió euró megtakarítást jelentene, ha a testület strasbourgi működését Brüsszelbe vinnék át.

Ez jelentős összeg, bár a parlamenti költségvetés csupán hat százalékának, míg a teljes uniós költségvetés mindössze 0,1 százalékának felel meg.

1992-ben, az Európai Unióról szóló szerződésben rögzítették, hogy az EP hivatalos székhelye és a plenáris ülések többségének helyszíne Strasbourg, a parlamenti bizottságok üléseire pedig Brüsszelben kerül sor.

A módosításhoz az összes tagállam kormányának egyhangú döntése lenne szükséges, valamint az, hogy mindegyik nemzeti parlament ratifikálja a változtatásokat – amire Franciaország részéről nem sok esély van.

Francia tisztségviselők, köztük Emmanuel Macron elnök, illetve a helyi vállalkozások rendre hangsúlyozzák Strasbourg kiemelt szerepét az európai parlamenti folyamatok szempontjából.