eur:
394.47
usd:
370.38
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter az újabb uniós szankciókról

Magyarország kivételeket kapott az Európai Unió mindazon újabb szankciós intézkedései alól, amelyek veszélyeztették volna hazánk energiaellátásának biztonságát. Ezt a külgazdasági és külügyminiszter jelentette be.

A tárcavezető szerint, Brüsszelben komoly vita folyt a tagállamok képviselői között az Oroszországgal szembeni, nyolcadik szankciós csomag részleteiről.

Mint mondta: sikerült elérni, hogy az olajársapka-mechanizmus alól kivételt kapjon a csővezetékes szállítási mód, illetve vészhelyzetben, ennek ellehetetlenülése esetén, az ezt kiváltó tengeri szállítás is.

"Ez azt jelenti, hogy Magyarország kőolajellátásának biztonságát nem veszélyeztetik már azok az intézkedések, amelyeket Brüsszelben elfogadtak" - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter közölte, ugyancsak mentességet kaptak a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek. Így nemcsak a már meglévő atomerőművek működéséhez, hanem kifejezetten az új reaktorok építéséhez szükséges szolgáltatásokat és termékeket is a kivételek közé sorolták.

"Ez azért volt fontos, mert a paksi atomerőmű két új blokkjának építése a hosszú távú magyar energiaellátás-biztonság egyik legfontosabb sarokköve és biztosítéka, a most működő atomerőmű pedig a magyar villamosenergia-előállítás 50 százalékáért és a magyar villamosenergia-fogyasztás 34 százalékáért felel" - mutatott rá.

Fontosnak nevezte, hogy egyetlen olyan intézményt sem vettek fel a szankciós listára, amely érintett lenne a nukleáris energiához kapcsolódó együttműködésben, kutatás-fejlesztésben.

A miniszter leszögezte, hogy a korábban elfogadott büntetőintézkedések több kárt okoztak Európának, mint Oroszországnak, ezért a kormány ezúttal is azt az álláspontot képviselte, hogy nem hajlandó olyan szankciók megszavazására, amelyek kárt okoznának a magyar embereknek.

Elmondta, ennek köszönhetően sikerült elérni, hogy Magyarország kivételeket kapjon mindazon intézkedések alól, amelyek sértették volna az ország érdekeit, kárt okoztak volna a magyar embereknek vagy nehéz helyzetbe hozták volna az ország energiaellátásának biztonságát.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×