Nyitókép: MTI/AP/Leo Correa

Az ukránok szerint megkezdődött Luhanszk megye felszabadítása

Infostart / MTI
2022. október 5. 16:03
A Donyec-medencében lévő megye több települést foglalták már vissza az ukrán csapatok.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója bejelentette: "Immár hivatalosan is megkezdődött a luhanszki régió felszabadítása. Több települést is sikerült visszafoglalni az orosz hadseregtől, ott már ukrán zászlók lengenek" - írta a kormányzó a Telegram üzenetküldő portálon.

A washingtoni hadtudományi intézet (ISW - Institute for the Study of War) szakértői legfrissebb elemzésükben - amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett - azt írták, hogy az ukrán csapatok jelentős sikereket értek el a déli Herszon megyében, miközben folytatják az előrenyomulást keleten, a harkivi és a luhanszki régiókban. Az ISW szerint

az ukrán ellentámadás akadályozza az oroszokat,

hogy utánpótlást és újabb katonákat küldjenek a térségbe.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegramon reagált arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a herszoni, zaporizzsjai, donyecki és luhanszki megszállt területek Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényeket. "Egy terrorista ország erőszakos döntései nem érik meg azt a papírt, amelyen aláírták. Egy kollektív őrültek háza él tovább egy kitalált világban" - fogalmazott Jermak. Szavai szerint "az orosz őrületre a legjobb gyógyír az ukrán fegyveres erők, a nagy pontosságú fegyverek és az offenzíva". "Térjünk vissza a valóságba, visszaszerezzük mindazt, ami a mienk" - zárta üzenetét az elnöki iroda vezetője.

Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megye kormányzója pedig arról adott hírt, hogy az oroszok Iszkander rakétákkal mértek csapást a megyeszékhelyre és környékére. A támadásban Hujlajpole településen életét vesztette a helyi kistérségi tanács alelnöke és egy helyi vállalat vezetője.

Az ukrán vezérkar szerdai jelentésében közölte, hogy Oroszország vesztesége az Ukrajna elleni háborúban elérte a 61 000 katonát. Előző nap az ukrán hadsereg kétszáz orosz katonát, négy helikoptert, négy drónt és 11 harckocsit semmisített meg.