Nyitókép: Neom/Trojena

A sivatag közepén rendezne téli játékokat Szaúd-Arábia

Infostart
2022. október 5. 21:19
Az ázsiai téli játékok 2029-ben egy nagyságrendileg 232 milliárd forintos befektetéssel tervezett projektnek köszönhetően költözhetnek a sivatagba.

Szaúd-Arábia Tabúk tartományában jelenleg is zajlik a Neom-projekt, egy olyan okosváros fejlesztése, amelyben téli játékok megrendezésére is sor kerülhet. Neom része Trojena, ahol a játékokra sor kerülhet. A fejlesztés a tervek szerint 2026-ra készül el, egy ember alkotta édes vizű tóval, szabadtéri sípályával, illetve természetvédelmi területtel kiegészítve.

"A szaúdi vezetés és Őfelsége trónörökös korlátlan támogatásának köszönhetően büszkén jelenthetjük be, hogy az első nyugat-ázsiai országként megnyertük a pályázatot az ázsiai téli játékok megrendezésére" – közölte Abdulaziz Bin Turki Al-Faisal herceg, szaúdi sportminiszter a Twitteren.

"Trojena megfelelő infrastruktúrával fog rendelkezni a téli hangulat megteremtéséhez a sivatag szívében, hogy ez a téli játékok példátlan globális eseménnyé válhasson" – tette hozzá Nadhmi al-Nasr, a Neom vezérigazgatója a The Guardian cikke szerint.

A Neom Mohammed bin Szalmán trónörökös legambiciózusabb projektje a királyság Vision 2030 fejlesztési tervének keretében,

amelynek célja az olajtól való függőség csökkentése és a gazdaság átalakítása, többek között a sport fejlesztése révén.

A Vörös-tenger partján fekvő, 26 500 négyzetkilométeres, csúcstechnológiai fejlesztésnek számító Neom szén-dioxid-mentes várost, valamint ipari és logisztikai területeket foglal magában.