Nyitókép: MTI/AP/Pool Getty/Tristan Fewings

II. Erzsébettől búcsúzik a világ – a gyász képei

Infostart
2022. szeptember 19. 17:36
Képgaléria a hétfői megemlékezések legfontosabb pillanatairól.

Befejeződött hétfő délután II. Erzsébet néhai brit uralkodó búcsúszertartása a londoni Westminster-apátságban. A királynő koporsóját a múlt héten négy napra felravatalozták a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban.

A koporsót hétfő délelőtt átvitték a Westminster Halltól 250 méterre emelkedő Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomába, és elhelyezték a búcsúszertartás idejére ott kialakított ravatalon. A ceremónián kétezer meghívott vendég vett részt. Az apátságban valamivel több mint egyórás szertatással vettek búcsút a néhai uralkodótól.

A búcsúszertartás után II. Erzsébet királynő koporsója szintén a katonák vontatta ágyútalpon, lassú díszmenetben elindult a Hyde Park délkeleti sarkában emelkedő, hozzávetőleg egyórányi útra lévő Wellington-emlékműhöz. A Hyde Parktól gépjármű vitte a koporsót a királyi család legnagyobb és legősibb rezidenciájára. A néhai uralkodót a VI. György királyról – a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról – elnevezett windsori emlékkápolna királyi kriptájában helyezik végső nyugalomra hétfő este, szűk családi körben.