Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

A franciák miatt 46 centi magas a londoni palotaőrök medveszőrkucsmája

Infostart
2022. szeptember 19. 05:40
Így akarták megfélemlíteni az ellenséget az angolok a napóleoni háborúkban.

A londoni Buckingham-palotában most már III. Károly biztonságára ügyelő fekete prémsapkás és vörös egyenruhás palotaőrök régóta nagy turistalátványosságnak számítanak. A Dívány.hu által szemlézett Live Science-cikkből kiderül, a viseletük eredete.

A különös alakú, pontosan negyvenhat centiméter magas sapkák egy kétszáz éves hagyományt visznek tovább: a napóleoni háborúk idején jött divatba ez a viselet, és a célja az volt, hogy a katonák magasabbnak, ezáltal fenyegetőbbnek tűnjenek fel az ellenség (azaz akkor a franciák) szemében – írják.

A hosszúkás sapkákat tradicionálisan medveprémből készítik, és kizárólag egyetlen faj, a kanadai fekete medve (Ursus americanus) szőrméjét használják hozzá. A prémet a túlságos elszaporodás megelőzése miatt elpusztított állatok bundájából készítik, tehát egyetlen példányt sem ölnek meg kizárólag ebből a célból, de így is sokan kifogásolják a kegyetlennek tartott gyakorlatot.

A brit hadsereg évente 50–100 darab medveszőr sapkát rendel, fejfedőnként kb. 650 fontos (nagyjából 280 ezer forintos) áron.

A vörös zakóról – melyet csak nyáron viselnek a palotaőrök, télen szürke kabátban vannak – a közhiedelem azt tartja, a vérfoltok elfedése miatt lett ilyen színű. A valóság ezzel szemben sokkal prózaibb: a XVIII–XIX. században a vörös színű posztó volt a legolcsóbb, ezért választotta ezt a színt az egyenruhák számára a brit hadsereg.