Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Fellángolt a vita a német kormánykoalícióban az ukrajnai fegyverszállításokról

Infostart
2022. szeptember 15. 07:37
Nem először vitáznak a német koalíciós pártok Ukrajna fegyverekkel történő megsegítéséről. Az elmúlt napok ukrán offenzívájának sikerei azonban most ismét oljat öntöttek a tűzre.

A Zöldek Pártja és Szabad Demokrata Párt (FDP) szerint az oroszellenes offenzívát mindenekelőtt nehézfegyverekkel, elsősorban harckocsikkal kell segíteni.

"A kormányban mindenki tudja, hogy semmi sem akadályozza a fegyverszállítások növelését" – vélekedett egy interjúban a Zöldek társelnöke. Omid Nouripour szerint Németországnak segítenie kell Ukrajnát abban, hogy még a tél beállta előtt az ország lehető legnagyobb területét felszabadítsa az orosz megszállás alól. Ezért a Bundeswehr, illetve a fegyvergyártó ipar készleteiből további szállításokra van szükség – tette hozzá.

Az FDP részéről még nagyobb nyomás nehezedik a kormányra. Mind a kancellárnak, mind védelmi miniszterének fel kell hagynia az eddigi tartózkodó állásponttal – fogalmazott Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a párt biztonságpolitikai felelőse.

A szabad demokrata politikus konkrétan utal arra, hogy Ukrajnának a jelenlegi helyzetben Marder tipusú páncélozott harci járművekre, illetve Leopard 2 típusú harckocsikra lenne szüksége.

A mostani ukrán sikereket csak erősítheti, ha Kijev olyan fegyverekhez jut, amelyekre szüksége van

– fogalmazott.

További fegyverszállításokra szólította fel a szociáldemokrata pártot az ellenzéki konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU is, ugyancsak azt hangoztatva, hogy Ukrajnának a Bundeswehr készleteiből most mindenekelőtt harci járművekre van szüksége.

A kancellár azonban egyelőre tartózkodó állásponton van. Olaf Scholz továbbra is azt hangoztatja, hogy a legnagyobb NATO-partnerek sem szállítanak közvetlenül ilyen harckocsikat Ukrajnának. Szavai szerint ebben a vonatkozásban Németország sem járhat külön úton.

A kancellárhoz hasonlóan nyiratkozott az SPD főtitkára is. Kevin Kühnert szerint a szóban forgó nehézfegyverek szállításáról csakis a kelet-európai partnerekkel együttműködve, az ottani készletekből kerülhet sor.

A politikus óvott attól, hogy Németországot "lappangó módon" bevonják a háborúba.

Berlin nem kívánja Oroszországot arra sarkallni, hogy a végén a legirracionálisabb módon cselekedjen, és a jövőben más országokat is megtámadjon

– fogalmazott.

Christine Lambrecht szociáldemokrata védelmi miniszter pedig azt hangoztatta, hogy a hadsereg meglévő készleteiből a szóban forgó fegyverek szállítása nem lehetséges.

A német belpolitikai helyzetről is beszélt Kiss J. László az InfoRádió Aréna című műsorában: