Nyitókép: MTI/EPA/David Fernandez

Óriási szerencsével élt túl egy merényletkísérletet az argentin alelnök - videó

Infostart
2022. szeptember 2. 08:38
Cristina Fernandez de Kirchner otthona előtt köszöntötte támogatóit, amikor fegyvert nyomtak az arcába. Az országban péntekre munkaszüneti napot hirdettek.

A pisztolyban öt lőszer volt és csak az első elakadása mentette meg az elnök életét, nyilatkozta később Alberto Fernandez argentin elnök.

Kirchner éppen korrupciós vádakkal áll bíróság előtt: tagadja, hogy bármi törvényelleneset követett volna el - írja a BBC.

A 35 éves merénylőt a rendőrség őrizetbe vette. Még vizsgálják, hogy mi lehetett a merényletkísérlet motivációja. Fernandez elnök szerint azóta, hogy az ország 1983-ban visszatért a demokratikus berendezkedéshez, nem fordult elő ilyen komoly incidens az országban.

Mára munkaszüneti napot hirdettek az országban

"Cristina azért maradt életben, mert technikailag még nem megerősített okból a fegyver, amelyben öt golyó volt, nem sült el. Lehetnek nézeteltéréseink, lehetnek akár mély nézeteltéréseink is, de

gyűlöletbeszédre nem kerülhet sor,

mert az erőszakot szül, és az erőszak és a demokrácia nem tud együtt élni" - hangzott el az elnök csütörtök esti beszédében. A mai napra a teljes országban munkaszünetet rendelt el annak érdekében, hogy az argentinok kifejezhessék szolidaritásukat alelnökük felé, valamint azt, hogy kiállnak a béke és a demokrácia mellett.

Az ügy miatt megdöbbenését fejezte ki több ellenzéki politikus is, több latin-amerikai ország pedig szolidaritásáról biztosította az alelnököt, aki 2007 és 2015 között az ország elnöke volt.

A fegyver hamar meglett

A merényletkísérletet videofelvétel is rögzítette: ezen látszik, hogy Kirchner arcától néhány centiméternyire megjelenik egy pisztoly, amelyet megpróbálnak elsütni. Lövés nem dördül, de az alelnök lehajtja fejét. Egy másik videón az is látható, ahogyan a tömeg megpróbálja elzárni az alelnököt a merénylőtől.

Az ország gazdasági minisztere, Sergio Massa szerint gyilkossági kísérlet történt. A rendőrség a tett helyszínétől néhány méterre meg is találta a fegyvert a gyanúsított letartóztatása után.

Közölték: az őrizetbe vett férfi brazil származású.

A La Nación című lap kormányzati és biztonsági forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a merényletkísérlet ügyében őrizetbe vett férfi neve Fernando Andrés Sabag Montiel. Montiel a lap szerint 1993 óta él Argentínában - tudósított az MTI.

A Clarín című újság úgy tudja, hogy Montiel ellen 2021-ben vádat emeltek engedély nélküli lőfegyverbirtoklás miatt, és egy nagy méretű kés is volt nála, állítása szerint önvédelmi célból. A lap azt is közölte, hogy a gyanúsított testén több, a viking és a germán mondakör szimbólumaiként ismert tetoválás látható, valamint az SS által is használt fekete nap jelképe.

A La Nación értesülése szerint Montiel a közösségi médiában több szélsőséges csoportot is követett, ám profilja azóta elérhetetlenné vált.

Korrupciós pere kapcsán ment a támogatók tömege a házához

Cristina Fernández de Kirchnerre az előző héten 12 év börtön és közhivataltól eltiltás kiszabását kezdeményezte az ügyészség, mert a vád szerint elnöksége idején 1 milliárd dollárnak megfelelő összeggel károsította meg az országot bűnszervezet irányításával, melyen keresztül jogellenesen egyik barátjának és szövetségesének ítéltek oda 51 útépítési közbeszerzést.

Ha elítélik, a volt elnök 12 év börtönbüntetésre és a politikától való élethosszig tartó eltiltásra számíthat az ügyészek kérései alapján.

A politikus a szenátus elnökeként parlamenti mentelmi jogot élvez. Akkor kerülne börtönbe, ha az ország legfelsőbb bírósága megerősíti az ítéletet, vagy ha a következő, 2023 végén esedékes választásokon elveszíti szenátusi mandátumát. Az alelnöknek nem ez az első korrupciós pere. Az ítélethirdetésre hónapok múlva kerülhet sor.

(A nyitókép illusztráció: Cristina Fernandez de Kirchner volt argentin elnökről 2017 márciusában készült a fotó, amikor egy Buenos Aires-i bíróságon megkezdődött pere, amelyben csalárd hivatalvezetéssel, pénzmosással és tiltott üzleti kapcsolatokkal gyanúsítják.)