Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Kamuvideó készült az észak-koreai rakétáról

Infostart
2022. augusztus 13. 19:10
Egy szakértő szerint a Hwasong-17 nevű rakéta állítólagos tesztje meg sem történt.

Nagy valószínűséggel az észak-koreai rezsim egy meghamisított videót használt, amikor a Hwasong-17 nevű interkontinentális ballisztikus rakéta sikeres próbaindításáról közölt híreket, írja a hvg.hu.

A Gizmodo portál szerint az állítólagos rakétateszt idén márciusban zajlott. A tesztről a nemzetek vezetői is értesültek, és rögtön aggódni kezdtek. Felmerült ugyanis, hogy a rakéta esetleg nagyobb távolságokat képes megtenni, és több robbanófej befogadására alkalmas, mint a korábbi ilyen fegyverek.

Jeffrey Lewis fegyverszakértő, a Middlebury Institute of International Studies professzora most azonban azt állítja, a rakétáról kiadott imázsfilm hamis lehet. A filmben látható képeket szerinte korábbi felvételekből vágták ki és illesztették be egy újabb ilyen munkába.

A szakértő felhívta a figyelmet: a műholdas adatok alapján sincs nyoma a rakétaindításnak, még égésnyomok sincsenek. Gyanúsnak véli azt is, hogy a kisfilmen látható rakéta lassabban halad, mint amire a Hwasong-17 az adatok alapján képes lehet. Lewis szerint az igazság valószínűleg az, hogy a rakéta egy korábbi tesztindításkor egyszerűen csődöt mondott.