Nyitókép: pexels

Kultúra a hidegben is, német recept szerint

Infostart
2022. augusztus 8. 14:02
A kulturális létesítmények Németország büszkeségei, de - kevés kivétellel - nem kis helyiségek, amelyeket a működéshez fűteni kell és ki is kell világítani. A német kormány most azon töri a fejét, hogy a növekvő energiaárak mellett a jövőben mindez hogyan oldható meg. De bezárásról szó sem lehet, a kultúra válságos helyzetben különösen nélkülözhetetlen.

A német kormány, a tartományok, de a kisebb települések is egyetértenek abban, hogy a kulturális létesítményeket az energiaellátási válság ellenére is működtetni kell.

A bezárások nem jelenthetnek választ - fogalmazott a Tagesschau összeállítása szerint Claudia Roth kulturális államminiszter.

A megoldás kidolgozására munkacsoportot hoztak létre. Ezt megelőzően valamennyi érintett részvételével videokonferenciát tartottak, amelyre meghívták a német közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) vezetőjét, Klaus Müllert is.

Az energiaválság kapcsán az államminiszter drámai helyzetről beszélt. Szavai szerint Oroszország Ukrajna elleni háborúja a kulturális ágazatot is sújtja, mindenekelőtt az árak jelentős emelkedésével.

A kulturális létesítményeknek azonban ebben a nehéz helyzetben példát kell mutatniuk

- vélekedett Roth. A válság okozta kihívások ellenére a kulturális ajánlatokat még inkább szélesíteni kell az emberek számára - tette hozzá.

A videokonferencia résztvevői közös felhívással fordultak a múzeumokhoz, a színházakhoz és a többi kulturális létesítményhez annak érdekében, hogy takarékoskodjanak az energiával. A takarékosság azonban a létesítmények működőképességét nem veszélyeztetheti - hangzott az állásfoglalás.

Utaltak arra is, hogy a múzeumok mellett a levéltárak, az archívumok, illetve mindazon létesítmények számára, amelyek jelentős kultúrkincset őriznek, az esetleges gázellátási szükséghelyzet esetén priorizált ellátást kell biztosítani.

A munkacsoport feladata az is, hogy a kulturális létesítmények számára az energiával való takarékosság végrehajtásával kapcsolatban ütemtervet dolgozzon ki.

Lehetőség szerint meg kell határozni azt is, hogy melyek azok a kultúrkincsek, amelyeket leginkább védeni kell.

Az elfogadott közös nyilatkozat szerint a kulturális infrastruktúrát minden lehetséges eszközzel fenn kell tartani. Ennek a jelenlegi nehéz időkben rendkívüli jelentősége van.

A német kulturális létesítmények első menetben feltérképezik takarékossági képességeiket, és erre vonatkozóan javaslatokat dolgoznak ki.

Az előzetes tervek szerint azok alapján szeptemberben közös irányvonal kerül kidolgozásra.