Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Apró orosz lázadások a háború ellen: megfizet, aki szól

Infostart
2022. augusztus 1. 11:40
Tíz év is járhat annak, aki az orosz hivatalos állásponttal ellenkező információkat oszt meg.

Szása Szkolicsenko, a 32 éves szentpétervári művész orosz szupermarketekben cserélte le az árcímkéket olyan cédulákra, amelyek a a hadsereg Ukrajnában végzett hadműveleteivel foglalkozó információkat tartalmaznak. Partnere, Szonya szerint nem hallgathatott: féltette kijevi barátait és azokat a gyerekeket, akiket nyaranta Ukrajnában tanított.

Nem sokkal a mariupoli színház lebombázását követően egy vásárló ugyanakkor jelezte, mit csinál: négy hónapja van előzetes letartóztatásban, akár tíz évre is ítélhetik a Sky News cikke szerint.

Hosszan nyújtják el a pereket

Párja és barátai csak szemcsés televíziókészüléken keresztül láthatják őt: a pétervári liberális művészvilágba tartozó nőt nagyon megviseli a fogva tartás. A tiltakozók harca olyan, mint Dávidé Góliát ellen - ennek ellenére sokan választják az ehhez hasonló módokat a tiltakozásra. Február 24 óta 200 esetben indult eljárás háborúellenes cselekedetekért,

3300 ember ellen pedig azért folytatnak eljárást, mert az orosz hadsereg jó hírnevét megsértő tettel vádolják őket.

Alekszej Gorinov moszkvai városi tanácsost hét év börtönre ítélték hasonló ügyben - ő volt az első, akit az "álhírekre" vonatkozó új, drákói szigorútörvények alapján ítéltek el. Mások, mint Szkocsilenko vagy olyan prominens politikai személyiségek, mint Ilja Jasin és Vlagyimir Kara-Murza, előzetes letartóztatásban várják tárgyalásukat: letartóztatásukkor nagy volt a felháborodás, de ez a hosszadalmas folyamat során egyre lazult.

A nagyvárosokban mintha híre se lenne a háborúnak

Oroszország nagyvárosaiban mindenhol hasonló a helyzet, de azért egy-egy emlékeztető akad, mint egy graffiti, mely a következőképp szól: "Legyen szép napod - és tégy úgy, mintha semmi sem történne körülötted!". Egy moszkvai szökőkút vizét pedig vörösre színezte egy tiltakozó egy harkivi tinédzser meggyilkolására felhívva a figyelmet.

Tiltakozás az Instagramon

A málenkij piket nevet viselő Instagram-oldal az ilyen mikrolázadásokat gyűjti egybe: az emberek az orosz városokban elhelyezett minifiguráik fotóit küldik el ide.

"A háború első heteiben én és az ismerőseim sem tudtunk reagálni a helyzetre. Aztán azon gondolkodtunk, elhagyjuk-e az országot. A harcok most abba a stádiumba értek, amikor már

megpróbálják normalizálni a háborút.

Az a kérdés, hogy te még észreveszed-e, mi történik körülötted?" - mondja az oldal létrehozója, aki úgy hiszi, a konfliktus inkább szól a neoliberalizmus térnyeréséről, mint arról, hogy Putyin sereget küldött Ukrajnába. Jobban érdekli a tiltakozás, mint annak oka. Nem biztos abban, hogy Oroszország a felelős azért, hogy az emberek nem emelhetnek szót a háború ellen.

Az Instagram-oldalon látható figurák üzenete jóval egyszerűbb. "Harcoljunk Ukrajna helyett a szegénység ellen!" "Ukrajna nem ellenségünk!" "Öt év múlva minden orosz szégyellni fogja magát egy őrült és propagandája miatt."