Nyitókép: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Georgiából is jöhetnek hozzánk vendégmunkások

Infostart / MTI
2022. július 29. 14:18
A magyar és a georgiai külügyminiszter megállapodott abban, hogy a volt szovjet tagköztársaság, szervezett formában küldhet vendégmunkásokat Magyarországra.

A két külügyminiszter, Szijjártó Péter és Ilja Darcsiasvili Budapesten tárgyalt egymással. A megbeszéléseken a magyar diplomácia vezetője károsnak és megmagyarázhatatlannak nevezete, hogy az Európai Unió nem adott tagjelölti státuszt Gorgiának. Pedig - Szijjártó Péter szerint - ez az ország semmivel sem felkészületlenebb, mint Moldova, vagy Ukrajna, amelyek viszont meghívást kaptak az unióba.

Azt is mondta, hogy a Georgia számára megszabott feltételek megfoghatatlanok, általánosak és teljes mértékben szubjektív bírálatra adnak lehetőséget. Szijjártó Péter egyúttal arról biztosította georgiai partnerét, hogy Budapest minden támogatás megad Tbiliszinek az uniós tagság elnyeréséhez.

A két ország külügyminisztere az ukrajnai háború kapcsán arra hívta fel a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg mindent a béke helyreállítása érdekében, mert különben a harcok árát olyan emberek fogják megfizetni, mint a magyarok és a georgiaiak.

A miniszter végül arról számolt be, hogy Magyarország támogatása nem csak szavakban nyilvánul meg: a kormány készen áll két újabb integrációs szakértő küldésére a tbiliszi külügyminisztériumba, az EU helyi megfigyelő missziójában tizenhat magyar tevékenykedik, köztük annak helyettes vezetője, illetve hazánk támogatja, hogy a közösség adjon 20 millió eurót az Európai Békekeretből katonai orvostechnikai fejlesztésekre, a vészhelyzeti civil védelmi és a kibervédelmi képességek erősítésére.