Nyitókép: MTI/EPA

Fehéroroszországból sorozhatták rakétákkal Ukrajnát az oroszok

Infostart
2022. július 28. 17:08
Ezt állítja az ukrajnai Csernyihiv megye kormányzója, Vjacseszlav Csausz.

Fehéroroszország területéről lőtték rakétákkal Észak-Ukrajnát az oroszok – állította Csernyihiv megye kormányzója. Vjacseszlav Csausz Telegram csatornáján írt a támadásról. Bejegyzésében azt lehet olvasni, hogy hajnali öt óra után csapódtak be az orosz rakéták, amik Fehéroroszország felől érkeztek. Az első információk szerint a becsapódások Honcsarivszke településnél történtek – írta meg a Rzeczpospolita, amit a VG szemlézett.

Az ukrán hadsereg jelentése szerint legalább húsz rakétát lőttek ki Fehéroroszország területéről különféle célpontok ellen. Az északi hadműveleti parancsnokság jelentése szerint a rakétatámadás reggel 5 óra 20 perc és 6 óra 30 perc között történt. A húsz rakétából 11-et a közlésük szerint le tudtak lőni a levegőben, de kilenc becsapódott Honcsarivszke területére.

A lap emlékeztet, Fehéroroszország formálisan nem vesz részt a háborúban, de az tudott, hogy Minszk az orosz hadsereg rendelkezésére bocsátja a területét. Február 24-én, amikor az invázió elkezdődött, az orosz sereg egy része Fehéroroszország területéről nyomult be Ukrajnába. Fehéroroszország repülőtereiről többször is lőttek már rakétákat az ukrán területekre.

(Címlapképünk illusztráció.)