Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Tiltakozik a Nemzetközi Auschwitz Bizottság Orbán Viktor kijelentései miatt

Infostart
2022. július 26. 13:42
Felháborodását fejezte ki a Nemzetközi Auschwitz Bizottság a magyar miniszterelnök tusványosi beszédében elhangzottak miatt. A bizottság ennek kapcsán Karl Nehammer osztrák kancellárhoz fordult, aki csütörtökön Bécsben fogadja Orbán Viktort.

Az ORF osztrák közszolgálati televízió által ismertetett közlemény szerint a bizottságot megdöbbentették a magyar kormányfő "rasszista kijelentései".

Christoph Heubner alelnök ennek kapcsán reményét fejezte ki, hogy Ausztria kancellárja mindezt felveti Orbán Viktorral való csütörtöki találkozóján.

Karl Nehammernek tájékoztatnia kell a magyar miniszterelnököt arról, hogyan értékelik az unióban "rasszista kiruccanásait a múltba és Európa jövőjébe" - fogalmazott a közlemény.

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság várakozásának adott hangot, hogy az EU elhatárolódik Orbán Viktor kijelentéseitől.

Az Infostart értesülése szerint aggodalmának adott hangot a miniszterelnök tusványosi beszédében elhangzott "fajelméleti fejtegetések miatt a Raul Wallenberg Egyesület.

Az egyesület közleményében úgy értékelte, hogy a beszéd részletes okfejtése alapján nem nyelvbotlásról van szó, hanem tudatos és a harmincas évek elméleteit másoló gondolatokról, amelyeken már régen túlgázolt a történelem.