Nyitókép: Akiromaru/Getty Images

Agyevő amőba végzett egy amerikaival, miután megfürdött egy tóban

Infostart
2022. július 20. 09:21
Egy iowai tóban mártózott meg június végén a páciens, halálának oka primer amőbás meningoencephalitis volt.

A haláleset okozója az Associated Press híradása szerint a Naegleria fowleri, elterjedt nevén agyevő amőba volt. A beteget intenzív terápiás ellátásban kezelték. Az áldozat személyazonosságát az elhunyt és családjának személyiségi jogai miatt nem hozták nyilvánosságra.

Az ilyen esetek rendkívül ritkának számítanak. Az elhunyt még június végén fürdőzött a tóban, betegségéről július hatodikán értesültek a hatóságok. A tavat elővigyázatossági okokból lezárták az NBC News cikke szerint.

Az amőba emberről emberre nem terjed, de halálos kimenetelű fertőzést okozhat, ha valakinek a szervezetét megtámadja.

"Bár ritkán, de előfordulhat fertőzés, ha Naegleria fowlerit tartalmazó meleg édesvíz kerül a szervezetbe az orron keresztül. Az amőba az orron át az agyba jut, és elpusztítja az agyszövetet. Ez a betegség nem fertőző, nem lehet víz lenyelésével elkapni" – twittelte a hivatal.

A primer amőbás meningoencephalitis halálozási aránya több mint 97 százalékos a CDC szerint. Főként tavak és folyók vizével történő érintkezés során kerül be az érintettek szervezetébe. Az USA-ban ismert 154 esetből mindössze négy ember épült fel.

Az állapot első ismertetőjelei közé tartozik a fejfájás, a láz, az émelygés és a hányás. A mostani haláleset jelenleg kivizsgálás alatt áll, a lezárt mellett három további tavat is vizsgálnak Missouriban, hogy megbizonyosodhassanak arról, melyikben él az amőba.