Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Kevin Dietsch

Donald Trump saját biztonsági főnökére támadhatott a Capitolium ostromakor

Infostart
2022. június 29. 09:53
A Fehér Ház korábbi kabinetfőnökének, Mark Meadowsnak egykori segítője, Cassidy Hutchinson meghallgatásán arról számolt be, hogy 2021. január 6.-án a volt amerikai elnök mindenáron a Capitoliumhoz akart menni, amiben még saját biztonsági főnöke is alig tudta megakadályozni.

Cassidy Hutchinson vallomásából kiderült, hogy a Capitolium ostromának napján azt követően, hogy az akkori elnök beszédet mondott, félrehívta őt Anthony Ornato, az amerikai titkosszolgálat magas rangú tagja, aki ekkoriban a Fehér Házba volt beosztva. Irodájába vitte őt, itt találkoztak Robert Engellel, aki ekkoriban Trump biztonsági szolgálatát vezette, írja a CBS News.

Visszaemlékezése szerint Engel meglehetősen zavarodottan ült ott, miközben Ornato beszámolt arról, hogy aznap korábban milyen jelenet játszódott le az elnöki limuzinban. Trump meg volt arról győződve, hogy odamehet a Capitoliumba, és amikor Engel közölte vele, hogy ez biztonsági okokból nem lehetséges, nagyon erős, agresszív reakció volt a válasza. "Én vagyok az elnök, vigyen oda" - mondta trágár szóval megtoldva.

Szóváltás alakult ki a limuzinban

Amikor ismét megmondták neki, hogy ez nem lehetséges, előre nyúlt, hogy megragadja a volánt.

"Uram, vegye le a kezét a kormányról. A Fehér Házba megyünk vissza, nem a Capitoliumba" - mondta ekkor neki Engel.

Ekkor Trump szabad kezével Engel felé nyúlt: Hutchinson vallomásában úgy fogalmazott, hogy a férfi kulcscsontja felé mozdult. Engel ezt nem javította ki akkor, amikor Ornato beszámolt az esetről.

A titkosszolgálat részben cáfolni fog

A meghallgatást követően a titkosszolgálat a következő közleményt adta ki. "Az Egyesült Államok Titkosszolgálata a 2021 tavaszán történt megalakulása óta együttműködik a Különbizottsággal, és ezt továbbra is így fogja tenni, többek között a mai tanúvallomásban felszínre került új állításokkal kapcsolatban" - mondta Anthony Guglielmi, az Egyesült Államok Titkosszolgálatának szóvivője a CBS Newsnak adott nyilatkozatában.

Egy titkosszolgálathoz közel álló forrás szerint Engel és a sofőr is azt fogják eskü alatt vallani, hogy Trump nem ért hozzájuk és nem nyúlt a kormány felé.

Azt nem fogják cáfolni, hogy Trump dühös volt és vissza akart menni a Capitoliumba - valamint a hangnemet sem, amelyet megütött.

Tudott a fegyverekről

A meghallgatáson lejátszották a Fehér Ház szóvivőjének, Kayleigh McEnanynek rögzített vallomását is. Eszerint az exelnök még akkor is vissza akart menni a Capitoliumba, amikor a liimuzin visszavitte a Fehér Házba.

"Azt hiszem, amikor visszatértünk a Fehér Házba, azt mondta, hogy

együtt akar sétálni a felvonulókkal.

A feljegyzéseim szerint aztán azt mondta, hogy neki megfelel, ha csak a limuzinban marad. Legjobb emlékeim szerint valamilyen módon részt akart venni a menetben" - fogalmazott. Arról is tudott, hogy fegyveresek is vannak a vonulók közt, de ez sem érdekelte.

"Kurvára nem érdekel, hogy fegyvereik vannak. Nem azért vannak itt, hogy bántsanak. Vegyék el tőlük a kibaszott töltényeket. Engedjék be az embereimet. Innen kivonulhatnak a Capitoliumba. Engedjék be az embereket. Vigyék el a rohadt tárakat" - mondta vallomása szerint Trump.

A volt elnök saját közösségi oldalán reagált Hutchinson vallomására: úgy fogalmazott, szinte nem is ismeri a nőt, a limuzinban állítólag megtörténteket pedig tagadja.