Nyitókép: Jordan Vonderhaar/Getty Images

Közel 50 halott egy kamionban Texasban

Infostart / MTI
2022. június 28. 09:00
Illegális bevándorlók holttesteire bukkantak San Antonionál.

A hatóságok 46 holttestre bukkantak hétfőn egy kamion rakterében a texasi San Antonio közelében, a mexikói határtól mintegy kétszáz kilométerre. Ez lehet az utóbbi idők legtöbb halálos áldozattal járó embercsempészési esete a térségben – írta a Texas Tribune alapján a hvg.hu.

A hatóságokat egy helybéli értesítette, mert kiabálást és sírást hallott a járműből, ahonnan végül 16 embert élve menekítettek ki, ám ők is mind hőgutát kaptak és kimerültek voltak. A túlélőket kórházba szállították - a BBC cikke szerint négy gyermek is van köztük. A pótkocsis jármű ajtaja résnyire nyitva állt; 45 holttestet a kamionban, egyet azon kívül találtak meg.

San Antonio éghajlata nagyon forró a nyári hónapokban, a hőmérséklet hétfőn elérte a 39,4 Celsius-fokot.

Az eddigi információk szerint a járműben nem működött a légkondicionáló, és víz nyomát sem találták a kamionban. Az sem világos, hogy miért álltak meg az úton és miért hagyta magára a járművet és az embereket a sofőr.

A túlélők - főleg fiatal felnőttek - is annyira kimerültek, hogy nem volt erejük kijönni a nyitott ajtajú járműből - mondta a tűzoltók szóvivője.

Ron Nirenberg polgármester közölte, hogy a kórházba szállított emberek életveszélyes állapotban vannak.

Három embert már őrizetbe vettek a hatóságok az üggyel összefüggésben.

A San Antonio felé vezető út a Mexikóból szállító embercsempészek egyik fő útvonala. Illegális latin-amerikai bevándorlók csempészete az Egyesült Államokba gyakori eset az ország déli határán, de ilyen súlyos tragédia régen történt - állapították meg a hírügynökségek.