Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Németország: itt a kettes fokozatú gázriasztás

Infostart
2022. június 23. 11:43
Robert Habeck német gazdasági miniszter meghirdette a gázveszélyhelyzeti terv második szakaszát.

Németország csütörtökön az orosz szállítások visszaesésére válaszul elindította gázellátási vészhelyzeti tervének riasztási szakaszát, de nem engedte, hogy a közműszolgáltatók az emelkedő energiaköltségeket a fogyasztókra hárítsák – írja a Portfolio.

A Gazprom a múlt héten a kapacitás 40 százalékára csökkentette az Északi Áramlat 1 vezetéken érkező gázt, de a második vészhelyzeti szakaszban a piac még mindig képes felszívni a hiányzó mennyiséget anélkül, hogy szükség lenne állami beavatkozásra, amely a végső vészhelyzeti szakaszban lépne életbe.

A helyzet komoly, a gázszállítások leállítása gazdasági támadás ellenünk

– mondta Robert Habeck.Gázválság van, a gáz mostantól szűkös áru. Az árak már most is magasak, és fel kell készülnünk a további emelkedésre. Ez nem játék – tette hozzá.

A német kormány akkor aktiválja a háromlépcsős vészhelyzeti terv második fázisát, amikor úgy látja, hogy nagy a kockázata a hosszú távú gázellátásban jelentkező hiánynak, és elméletileg lehetővé teszi a közműszolgáltatók számára, hogy a magas árakat áthárítsák az iparra és a háztartásokra, és ezáltal hozzájáruljanak a kereslet csökkentéséhez, utóbbira azonban egyelőre nem kerül sor.

A gazdasági miniszter arról is beszélt, hogy most

  • a legfontosabb prioritás a gáztárolók feltöltése,
  • alternatív beszállítókat keresnek,
  • bővítenék a megújuló energiát,
  • ezen túlmenően viszont több gázt kell megtakarítani.