Nyitókép: MTI/AP/Rodrigo Abd

Hónapokkal az oroszok visszavonulása után is holttestekre bukkannak Kijev környékén

Infostart
2022. június 22. 09:36
Az orosz katonák áprilisban ott hagyták Kijevet és környékét, egykori ellenőrzési pontjaik közelében azonban mindmáig újabb és újabb holttestekre bukkannak az ukránok.

A bucsai kistérségben fekvő Zahalciban helyiek ástak fel egy mezőt, amikor egy földdel alig hogy leszórt holttestre bukkantak: a test egy kis facsoport közelében pihent. A hatóságok exhumálták a maradványokat, majd megállapították, hogy azok egy helyi lakoshoz tartoznak.

A környékbelieket hasonló esetek emlékeztetik arra, hogy szűk három hónapja még orosz katonák állomásoztak a környéken. A holttestet egy általuk használt ellenőrzési pont közelében találták meg, feltehetően az ellenőrző pontot kontrolláló katonák végezhettek vele a The Guardian cikke szerint.

Az oroszok kíméletlenül gyilkoltak

"Minden jel arra utal, hogy ezt a férfit orosz katonák gyilkolták meg. Több holttestet is találtunk az ellenőrzőpontok környékén ezen a területen. Úgy gondoljuk, hogy ez az ember hazafelé tartott, amikor lelőtték" – mondta Vjacseszlav Cziljurik, a helyi rendőrségi egység vezetője.

Az exhumálás során a földből kiemelkedő test mellkasán lőtt seb látható: valószínűleg ez lehetett a halál oka.

A halott férfin télikabát van, ami arra utal, hogy március végén, április elején ölhették meg.

Zahalcit, akárcsak a környékbeli falvakat, nagyjából egy hónapon át uralták az oroszok.

"A legtöbb gyilkosságot nem sokkal visszavonulásuk előtt követték el. Kiveszett belőlük akkorra minden emberség" – mondja Cziljurik.

Sokan keresnek eltűnt rokonokat

A halott férfinál nem találtak személyazonosító okmányokat, mindössze egy e-cigaretta volt a zsebében. Miközben testét kiemelték a földből, egy helyi asszony érkezett lélekszakadva a mezőre: unokaöccse hónapokkal ezelőtt eltűnt,

azt akarta tudni, a test lehet-e az övé.

Tatyjana Ivanova fotót is mutatott rokonáról a katonáknak, de hamar kiderült, hogy testmagassága és súlya alapján sem lehet övé a test.

"Viktor hónapokkal ezelőtt tűnt el. Tudni akarom, mi történt vele" – mondja a nő, mielőtt távozik.

Így nem tér vissza az élet a régi kerékvágásba

A Kijev környéki erdőkön és mezőkön a hasonló jelenetek általánosak idén nyáron: júniusban egy hét testet tartalmazó tömegsírt is felfedeztek. A benne fekvőket halálra kínozták. Cziljurik azt mondja, akik ilyet tettek, nem emberek, hanem állatok.

Az exhumálás után halottasházba vitték a férfi testét, ahol megállapítják a halál pontos okát, valamint DNS-mintát vesznek.

Hasonló esetek százairól készülnek dossziék Kijev környékén – Ukrajna a háborús bűnöket számon akarja kérni Oroszországon.

Ez azonban nem tudja visszaadni a Zahalci környékén élők korábbi életét.

"Nehéz úgy élni, ha az ember a gyerekekkel való séta közben csak úgy belebotlik egy holttestbe. Az oroszok távozása óta nem tudunk magunkhoz térni" – mondta Tonya, akinek faháza arra a mezőre néz, ahol a holttestet megtalálták.