Nyitókép: MTI/EPA Pool/Adam Berry

Hadkötelezettség helyett kötelező szociális szolgálatot javasol a fiatalok számára a német államfő

Infostart
2022. június 14. 11:42
A kötelező katonai szolgálatot már több évvel ezelőtt eltörölték Németországban. Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök most viszont azt indítványozta, hogy ehelyett vezessenek be egyfajta szociális kötelező szolgálatot a fiatalok számára. Az államfő legfőbb érve az, hogy mindez erősítené a társadalmi összetartást, amire ma nagy szükség lenne.

A nagy népszerűségnek örvendő Steinmeier szerint jót tenne az országnak, ha a fiatal nők, illetve férfiak egy bizonyos ideig a társadalom szolgálatába állnának. Az államfő hangsúlyozta, hogy az általa javasolt szociális kötelező szolgálatot nem a német hadseregben, a Bundeswehrben kellene teljesíteni, hanem véleménye szerint például az idősek otthonában, a fogyatékossággal élők intézeteiben, vagy épp hajléktalanszállásokon.

Az elnök elismerte, hogy ennek bevezetése nem ígérkezik könnyűnek, azt azonban mindenképp időszerűnek tartotta, hogy a javaslatról vitát kezdjenek.

Frank-Walter Steinmeier - aki februárban kezdte meg második ötéves elnöki ciklusát - nyitva hagyta azt is, hogy egy ilyen szolgálat mennyi időre szólna.

Szavai szerint az időtartamot nem években kellene mérni.

A fontos az, hogy szélesedjen a fiatalok látóköre, különböző látásmódokat megismerjenek. A kötelező szociális szolgálattal erősíthető lenne a demokrácia és a társadalmi összetartás - hangsúlyozta a német államfő.

"Éppen most, egy olyan időszakban, amikor csökken a más életforma, illetve az eltérő vélemények iránti megértés, egy ilyen kötelező szociális tevékenység különösen értékes lehetne" - fogalmazott.

A fiatalok egészen más embereket ismerhetnének meg, és segíthetnének az olyan állampolgárokon, akik egyfajta kényszerhelyzetbe kerültek. Ez hozzájárulna az előítéletek megszüntetéséhez és a közösségi szellem erősítéséhez - tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ellenzi a 2011-ben 55 év után megszüntetett általános adókötelezettség újbóli bevezetését.

Utalt arra, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat megszűnt, a Bundeswehr ma már teljesen más struktúrákkal rendelkezik.

"Ezért óvok attól, hogy a hadkötelezettséggel kapcsolatos korábbi vitát ismét napirendre tűzzék"

- jelentette ki az elnök. Ezzel arra utalt, hogy az Ukrajna elleni indított orosz háború ismét vitát váltott ki egy olyan általános kötelezettség bevezetéséről, amely egyesítené a hadkötelezettséget és a szociális szolgálatot.

A vitát a legnagyobb kormánypárt, a szociáldemokrata SPD, és a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív CDU egyes politikusai kezdeményezték.

Steinmeier javaslata kormánykörökben vegyes fogadtatásra talált.

A leghatározottabban a zöldpárti családügyi miniszter, Lisa Paus ellenezte azt.

A miniszter úgy vélte, hogy egy ilyen szociális kötelező szolgálat beavatkozást jelentene a fiatalok személyes szabadságába.

A koronavírus-járvány következtében a fiatalok amúgy is különösen sokat szenvedtek, de ennek ellenére szolidaritást tanúsítottak az idősebbek iránt. Ezért továbbra is biztosítanunk kell számukra az egyéni döntés szabadságát - fogalmazott.

A miniszter utalt arra, hogy a különféle önkéntes szolgálatok rendkívül népszerűek a fiatalok körében.

"Sok fiatal él ezekkel az ajánlatokkal, és főképp szociális vagy ökológiai téren vállal munkát" - jelentette ki, hozzátéve, hogy számukra ez egyfajta "személyes gazdagodás", a társadalom számára ugyanakkor fontos támogatás.