Nyitókép: MTI/AP/Adel Hana

Rakétaháború robbanhatott ki Szíria és Izrael között

Infostart / MTI
2022. június 10. 13:04
Izraeli rakéták csapódtak be Damaszkusztól délre.

Izraeli rakéták csapódtak be pénteken Damaszkusztól délre, a támadásban legalább egy civil meghalt - jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség.

A tájékoztatás szerint a szíriai légvédelmi rendszernek sikerült lelőnie néhány rakétát.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat azt közölte, hogy az izraeli rakétacsapások célpontjai a libanoni Hezbollah és az iráni erők által használt raktárak voltak a damaszkuszi nemzetközi repülőtér közelében. Az OSDH sebesültekről is beszámolt, de számokat nem közölt.

Az al-Vatan szíriai újság arról számolt be, hogy az izraeli csapások után

leállították a forgalmat a damaszkuszi repülőtéren, mert megrongálódott a futópálya.

A SANA is megerősítette, hogy minden Damaszkuszba tartó és onnan induló járatot felfüggesztettek, mert "a repülőtéren egyes technikai berendezések leálltak". A hírügynökség nem hozta összefüggésbe a leállást az izraeli támadással.

Izrael az elmúlt években már több száz hasonló légicsapást hajtott végre a szíriai kormányerők és az Irán támogatását élvező síita szövetségeseik hadállásai ellen, ám az izraeli hadsereg rendszerint nem kommentálja az ezekről szóló híradásokat.

Izrael legutóbb hétfőn lőtt ki rakétákat szintén a szíriai fővárostól délre fekvő célpontokra. Május 20-án pedig az OSDH szerint izraeli rakéták legalább három szíriai tisztségviselő halálát okozták Damaszkusz mellett.