Nyitókép: Alar Karis észt, Egils Levits lett, Andrzej Duda lengyel, Klaus Iohannis román, Rumen Radev bolgár, Gitanas Nauseda litván és Novák Katalin magyar államfő a kelet- és közép-európai NATO-tagországok, a Bukaresti kilencek (B9) államfői csúcstalálkozóján 2022. június 10-én. MTI/Román elnöki hivatal

Novák Katalin a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóján: a béke a cél

Infostart / MTI
2022. június 10. 17:40
A biztonság és a béke az első! – hangsúlyozza Facebook-posztjában Novák Katalin köztársasági elnök, aki a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozójára érkezett a román fővárosba.

"Megérkeztem a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozójára, Klaus Iohannis román és Andrzej Duda lengyel elnökök meghívására" - írta bejegyzésében Novák Katalin, emlékeztetve: a B9-ek - azaz a négy visegrádi ország, a három balti állam, valamint Románia és Bulgária - közötti konzultációt hét éve Lengyelország és Románia kezdeményezte, hogy a NATO régiónkban lévő tagállamai egységes képviseletet kapjanak a szövetségben.

A köztársasági elnök kiemeli: a mai államfői csúcson van miről beszélni, közös válaszokat kell találni a szomszédunkban zajló háborús kihívásokra.

"A biztonság és a béke az első" - hangsúlyozta az államfő.

Sikeres B9 találkozón vagyunk túl! A Bukaresti Kilencek által ma elfogadott nyilatkozat világosan és egyértelműen...

Posted by Novák Katalin on Friday, June 10, 2022

Novák Katalin pénteken felszólal a B9-konferencia plenáris ülésén, este pedig Klaus Johannis elnökkel lesz négyszemközti megbeszélése Bukarestben.

A Bukaresti Kilencek a NATO keleti szárnyának megerősítését szorgalmazzák

A Közép- és kelet-európai NATO-tagállamok, az úgynevezett "Bukaresti Kilencek" (B9) elítélik az Ukrajna elleni orosz agressziót, ugyanakkor a NATO keleti szárnya védelmének és elrettentő képességének tartós megerősítését szorgalmazzák - mutat rá a B9-ek pénteki, bukaresti államfői értekezletén elfogadott közös nyilatkozat.

A NATO keleti határvidékén található tagállamok a június végén Madridban tartandó NATO-csúcs előtt egyeztettek és fogalmazták meg közös elvárásaikat a védelmi szövetség új stratégiai koncepciójával kapcsolatban.

Joe Biden amerikai elnök a bukaresti regionális csúcs résztvevőihez intézett üzenetében arról biztosította a B9-eket, hogy az Egyesült Államok megvédi a NATO keleti szárnyát, megerősíti a régió energetikai biztonságát és együttműködik szövetségeseivel Ukrajna támogatása érekében.