Nyitókép: Twitter/Oleksiy Sorokin

Hetek óta először: orosz támadások kijevi kerületek ellen - képek

Infostart / MTI
2022. június 5. 11:16
Szeverodonyeckben pedig megrongálódott vegyi üzemről és ukrán előrenyomulásról számoltak be.

"Az orosz erők nemrég még a város 70 százalékát tartották ellenőrzésük alatt, de az elmúlt két napban visszaszorítottuk őket" - jelentette ki Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó vasárnap.

Egyúttal "rendkívül nehéznek" minősítette a szeverodonyecki helyzetet, s hozzátette, hogy a harcokban az itt található Azot vegyi üzem is megrongálódott.

Elmondta továbbá, hogy rakétatámadás érte Liszicsanszkot is.

Szombaton Hajdaj azt mondta: a mostaninál több nagy hatótávolságú fegyverre van szükségük az ukrán erőknek ahhoz, hogy az orosz tüzérséget tartósan távol tudják tartani.

Robbanásokról számoltak be a Kijev nyugati részén lévő Darnicki és Dniprovszki kerületből is.

Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere Telegramon pedig emlékeztetett arra, hogy hetek óta a vasárnapi az első ilyen jellegű támadás Kijev ellen. Az Al-Dzsazíra és a Kyiv Independent szerint Klicsko azt mondta, az infrastruktúrát érték a rakétacsapások, amelyeknek nincsenek halálos áldozatai, de legalább egy embert kórházban ápolnak.

Füst száll fel egy lakótelep mögött Kijevben 2022. június 5-én. MTI/EPA/Oleg Petrasjuk

Vasárnap a kijevi régió katonai kormányzata arról is beszámolt, hogy orosz rakétát lőtt le vasárnap Ukrajna légvédelmi rendszere a Kijevtől délre fekvő Obuhiv terület felett. Az előzetes információk szerint nincsenek áldozatok és nem keletkeztek károk - írta a CNN.

A Kyiv Independent szerint a légierő azt közölte, hogy a Kijev felé tartó rakétákat az oroszok a Kaszpi-tengerről lőtték ki. Megerősítették, hogy egyet lelőtt a légvédelem.

Később Olekszandr Kamisin, az ukrán állami vasúttársaság igazgatótanácsának elnöke, szintén a Telegram üzenetküldő alkalmazáson megerősítette, hogy négy rakéta csapódott be a bal parton, a Kijev darnicjai kerületében lévő egyik vagonjavító üzembe, hozzátéve, hogy az orosz információkkal ellentétben ott nincsenek harckocsik.

A Donyeck megyében található Kramatorszk polgármestere, Olekszandr Goncsarenko szintén azt közölte, hogy az éjszaka folyamán az orosz csapatok tűz alá vették a várost, áldozatokról nem érkezett hír.

Az ukrán hadsereg vasárnap reggel közleményben azt állította, hogy az orosz csapatok foszfortartalmú lőszereket is bevetettek Harkiv régiójában, és szándékosan vesznek célba civil létesítményeket.