Nyitókép: Bettmann/Getty Images

Meglőtte Reagan elnököt, 30 évig kezelték, most végső döntést hoztak

Infostart / MTI
2022. június 2. 18:11
Harminc év pszichiátriai kezelés után feltétel nélkül szabadon bocsátják júniusban azt a férfit, aki 1981-ben merényletet kísérelt meg Ronald Reagan amerikai elnök ellen - adták hírül bírósági források.

A már szeptemberben meghozott döntés szerint a 67 éves John Hinckley Jr. nem jelent többé veszélyt a társadalomra, ezért június 15-én szabadon távozhat. A férfi - aki azt mondta, zenei karrierbe kezd - köszönetét fejezte ki a döntésért a bíróságnak, valamint azoknak, akik támogatták.

Hinckley 1981-ben kísérelt meg merényletet Ronald Reagan akkori amerikai elnök ellen, tettével Jodie Foster színésznő figyelmét akarta felhívni magára, akit a Taxisofőr című filmben látott. Mentális problémái már fiatal korában jelentkeztek, de miután látta Martin Scorsese 1976-os filmjét, megszállottá vált. Mindenáron meg akart ismerkedni a filmben még 12 évesen szereplő Jodie Fosterrel, egyebek mellett követni is kezdte. Aztán kitalálta, hogy egy merénylettel hívja fel magára a figyelmet.

25 éves volt 1981-ben, és hat lövést adott le pár méterre állva az elnöktől.

A támadás során nemcsak Reagan sebesült meg, hanem három másik ember is, köztük James Brady elnöki szóvivő (őt fejbe lőtte a merénylő, maradandó sérülést szenvedett). Az akkor 70 éves Reagant egy lövedék találta el a tüdején, ami irányt változtatott az egyik bordán és végül néhány centire a szívétől állt meg. Bár a sürgősségire még a saját lábán ment be, holott előtte már vért köhögött fel, ott összecsuklott. Sok vért vesztett, súlyos állapotba került. Ő volt az első hivatalban lévő elnök, aki megsérült, de túlélt egy merényletet.

Titosszolgálati ügynökök, rendőrök és járókelők másodpercekkel azután, hogy John Hinckley Jr. rálőtt Ronald Reagan elnökre. A háttérben látható csoport fegyverezte le és tartotta fogva a merénylőt, az előtérben a sebesültek állapotát ellenőrzik. Reagan megsérült, ezért gyorsan az ott várakozó autójába ültették és kórházba vitték. (Fotó: Bettmann/Getty Images)

Hinckley-t a tárgyaláson beszámíthatatlannak nyilvánították és elmegyógyintézetbe utalták, ahonnan először 2016-ban helyezték feltételesen, felügyelet mellett szabadlábra. Az ekkor született ítélet értelmében a hatóságok korlátozták a Virginia államban letelepedett férfi helyváltoztatási szabadságát, valamint nyomon követték internetes tevékenységét is.

"Ha nem egy elnököt próbált volna megölni, már nagyon régen szabadlábra helyezték volna" – szögezte le Paul Friedman bíró szeptemberben.

(A nyitóképen: John Hinckley Jr., a Fehér Ház kerítésénél - a kép feltehetően a merényletet megelőző évben készült.)