Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Döbbenetes számok az ukrán bevételekről és kiadásokról

Infostart
2022. május 31. 19:30
Pénzügyminisztériumi adatok arról, mit tud kifizetni az ukrán kormány saját forrásból és mi mindent nem, illetve hogy mennyit költ katonai szükségletekre.

Júniusban 60 milliárd hrivnya bevétel várható a költségvetésben. Jelenleg Ukrajna bevételei csak a kiadások egyharmadát fedezik, a többit a külföldi hitelek és a segélyek fedezik – jelentette be a pénzügyminisztérium vezetője, Szerhij Marcsenko a kárpátaljai kiszo.net tudósítása szerint.

A háború előtti időkhöz képest jelentősen, 25-70 százalékkal csökkentek az adó- és vámbevételek. Ugyanakkor javult a helyzet a márciusi és áprilisi mutatókhoz képest.

A kiadások is emelkedtek.

A pénzeszközök háromnegyedét katonai szükségletekre költik,

havi 10-15 milliárd hrivnya pedig humanitárius programokra megy, utóbbiba értve az ideiglenesen lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek támogatását és a háború sújtotta vidékeken élők 6500 hrivnyás kifizetését.

(A nyitóképen: Lerombolt hídszakasz mellett hajtanak el civilek a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. május 30-án, a várost ért újabb orosz támadás után. Az ágyúzásban három polgári lakos sérült meg, számos lakóházban és melléképületben keletkeztek károk.)