Nyitókép: Pixabay

Hátraarc Velencében: új időpont a turistaadó bevezetésére

Infostart
2022. május 25. 17:07
Az utolsó pillanatban jelentették be a változást: az eredeti tervek szerint 2022 júniusában kezdték volna tesztelni a rendszert.

Csak 2023-ban debütálhat Velencében a turistaadó, melyet eredetileg idén nyáron vezettek volna be. Mindez annak ellenére történik így, hogy a húsvéti hétvégén rekord számú látogató érkezett a városba. Az indoklás szerint szükség van erre az adónemre annak érdekében, hogy kicsit csökkenteni tudják az egynapos látogatásra érkező turisták óriási tömegét.

Már a koronavírus-világjárvány előtt megkezdődött az adónem bevezetésének előkészítése: a pandémiával járó utazási korlátozások hatására azonban nem erőltették bevezetését. Miután idén tavasszal már a járvány előtti szintre került vissza a turizmus, a hatóságok ismét elővették az adó ötletét – írja a Euronews.

Hasonló, a turizmussal kapcsolatos intézkedéseket már korábban is bevezettek az olasz turistaparadicsomban:

kitiltották a tengerjáró hajókat, valamint kamerarendszerrel kezdték el figyelni az utcákon hömpölygő tömeget.

Minderre azért van szükség, mert a koronavírus-járvány kitörése előtt már fenntarthatatlan szintre növekedett a turizmus a városban: csúcsszezonban akár napi 110 ezren is meglátogatták Velencét. Összehasonlításképp a helyi lakosság 50 ezer főt számlál.

A kamerarendszer telepítése kapcsán ugyan a nagy testvérről beszéltek sokan, a helyiek alapvetően támogatják a turizmus szabályait szigorító intézkedéseket. A bevezetni tervezett adó azokat sújtja, akik egyetlen napra érkeznek: azok, akik a történelmi városközpontban foglalnak akár egyetlen éjszakára szállást, mentesek alóla, mivel ők már eleve kötelesek 5 euró idegenforgalmi adót fizetni. A helyiek mellett

a tanulóknak és a munka miatt ingázóknak sem kell fizetniük.

A városvezetés reményei szerint az adó hatására némileg csökken a városközpontba látogatók száma, főként az egynapos kirándulásokra érkezőké.

2023-ban azoknak, akik egyetlen napra látogatnának majd a városba, előre le kell majd foglalniuk látogatásuk időpontját, az adót pedig egy alkalmazásban fizethetik be. A mértéke 3-10 euró közöttt lehet. Elektronikus beléptetőkapuk ellenőrzik majd, hogy a látogató megfizette-e. A friss információk szerint 2023. január 16-án léphet életbe az új rendszer.