eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
BRUSSELS, BELGIUM - MAY 18: European Commission President Ursula von der Leyen holds a press conference in Brussels, Belgium on May 18, 2022. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Óriási támogatás és hitel jöhet Brüsszelből - itt az EU energiaügyi- és hadiipari csomagja

Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja súlyos zavart okozott a globális energiapiacon és nagy feladatok elé állította az Európai Uniót, amiből az következik, hogy a lehető leggyorsabban csökkenteni kell Európa energiafüggőségét Oroszországtól - jelentette ki Ursula von der Leyen Brüsszelben. A bizottsági elnök bejelentett egy gigantikus, 297 milliárd eurós csomagot az energiafüggőség, illetve az energiahatékonyság és a megújuló energia terjesztésének finanszírozására. Beszélt egy hadiipari beszerzéseket segítő uniós csomagról és Ukrajna újjáépítéséről is.

A REPowerEU nevű, közös európai tervre vonatkozó javaslat célja a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiafelhasználás elérése - közölte az Európai Bizottság elnöke. A részleteket is ismertető közlemény szerint az energiamegtakarítás a leggyorsabb és legolcsóbb módja a jelenlegi energiaválság kezelésének. Ezért az EU 2030-ra vonatkozó energiahatékonysági célját 9 százalékról 13 százalékra emeli, valamint 40 százalékról 45 százalékra növeli az EU megújuló energiáira vonatkozó 2030-as célértéket - jelentette be.

Az orosz fosszilis tüzelőanyagokat három módon lehetséges elmondása szerint helyettesíteni:

  • A keresleti oldalon energiamegtakarítással.
  • A kínálati oldalon az energiaimport diverzifikálásával és
  • a fosszilis tüzelőanyagokról és a tiszta energiára való átállás felgyorsításával.

Ursula von der Leyen emlékeztetett: az Európai Zöld Megállapodás célrendszerét már elfogadták, a REPowerEU csomagban ennek kibővítésére, a végrehajtás felgyorsítására is tesznek lépéseket, egyfajta "turbót" kap a Green Deal.

A csomag intézkedései között említette az EB-elnök a fenti változások (2030-as célértékek) mellett, hogy például

  • gyorsítsák fel a megújuló energiaforrásokra és a kapcsolódó infrastruktúrákra (például a hálózatokra) vonatkozó engedélyezési eljárásokat.
  • 2025-ig a kereskedelmi és középületek tetejére kerüljenek napelemek, 2029-ig pedig az új lakóépületek már csak napelemes tetővel épüljenek.
  • Az EU 27-ek vezetői már korábban megállapodtak abban, hogy lesz közös földgáz-, cseppfolyós földgáz- (LNG-) és hidrogénbeszerzés. REPowerEU-tervben egy operatív előrelépési utat javasolnak közös beszerzési mechanizmussal és a szállító országok közös megszólításával.

Mindehhez hatalmas beruházásokra és reformokra lesz szükség. A célok elérésére a REPowerEU-tervvel

közel 300 milliárd eurót kívánnak mozgósítani, ebből körülbelül 72 milliárd eurónyi támogatás és 225 milliárd euró hitel.

A támogatható beruházások között szerepel

  • az orosz forrástól való függetlenedéshez most még hiányzó földgáz- és LNG-vezetékek megépítése (erre akár 10 milliárd eurót is költene az EB), valamint
  • akár 2 milliárd euró értékben az olajinfrastruktúrára fordított beruházások az orosz olajszállítástól való függetlenedés céljából.

A finanszírozás többi részét a tiszta energiára való átállás felgyorsítására és mértékének növelésére fordítanák.

Ursula von der Leyen további tervként említette, hogy új, 9 milliárd eurós, makroszintű pénzügyi támogatási csomagot nyújtana az EU Ukrajnának az eddigi segítségen felül, még idén. A program a bejelentés szerint olyan kulcsfontosságú reformokkal foglalkozna, mint

a korrupcióellenesség, a közigazgatási kapacitás, a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlensége.

Emellett a lépések igazodnának a zöld és a digitális átmenet uniós céljaihoz is.

Az EB terveiben szerepel az ukrajnai újjáépítésben való részvétel is. Ezt úgy képzelik el, hogy egy újjáépítési platformot hoznának létre, amelyet az Európai Bizottság és Ukrajna közösen vezetne, és amely összefogná a támogató partnereket és szervezeteket, köztük az uniós tagállamokat, más két- és többoldalú partnereket és a nemzetközi pénzügyi szervezeteket. A cél az lenne, hogy összehangolják a lépéseket a hatékonyság növelése érdekében.

A javaslatcsomag brüsszeli bemutatásakor Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöld megállapodásért felelő biztosa az MTI tudósítása szerint kijelentette: "A szén, az olaj és a földgáz felváltása ipari folyamatokban csökkenteni fogja az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, továbbá erősíteni fogja a biztonságot és a versenyképességet".

Az energiamegtakarítás, a hatékonyság növelése, a megújuló üzemanyagok használata, a villamosítás, valamint a hidrogén, a biogáz és a biometán ipar általi fokozott felhasználása 2030-ra akár 35 milliárd köbméter földgáz megtakarításhoz vezethet a 2055-ig megvalósítani tervezett intézkedésre vonatkozó javaslatokban előirányzott értékeken felül - közölte.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×