Nyitókép: Pexels.com

Átfogó vizsgálat indul arról, mit okozna valójában a kannabisz legalizációja

Infostart
2022. május 14. 17:37
Igazságszolgáltatás, közegészségügy, politika, közösségi kapcsolatok és tudományos élet területén dolgozó független szakértőkből álló testületet állít össze a londoni polgármester hivatala, hogy a világ különböző tájain alkalmazott drogpolitikák hatásosságát vizsgálja.

Sadiq Khan Los Angelesben tartózkodva vizsgálja, milyen hatásai voltak a kannabisz legalizálásának a városban. A látogatás során egy kannabiszforgalmazó és -termesztő létesítményben is megfordult, valamint találkozott engedéllyel rendelkező kiskereskedőkkel és termesztőkkel, illetve beszélt a Los Angeles-i rendőrség és a városi önkormányzat tisztviselőivel a The Guardian cikkének tanúsága szerint.

Kalifornia szavazást követően legalizálta a kannabisz rekreációs célú használatát, amelyet a választók 57 százaléka támogatott. Egyes megyék és városok továbbra is dönthetnek úgy, hogy betiltják az árusítást. A törvénymódosítás hatására csökkent a kannabiszhoz kapcsolódó letartóztatások száma: míg 2016-ban 13 810 esetet jegyeztek fel, addig 2017-ben ez 6065-re csökkent.

Az illegális piacot nem szüntette meg Los Angelesben a változás

A támogatók szerint a lépés a biztonságos és szabályozott kannabisz piacát teremti meg, miközben

csökkenti a bűnbandák hatalmát,

de a kritikusok rámutattak, hogy az illegális piac továbbra is virágzik, mivel az összes értékesítés akár 90 százaléka még mindig engedély nélküli árusoktól származik.

A londoni bizottság célja, hogy felmérje a kábítószer-fogyasztás megelőzésének legjobb módszereit, a leghatékonyabb büntetőjogi válaszokat és a különböző megközelítések közegészségügyi előnyeit. A University College London kutatást és elemzést is végez a szabályozás esetleges változásának következményeiről.

Ajánlások születnek majd a bizottság munkájából

Munkájának befejezése után a bizottság szakpolitikai ajánlásokat fogalmaz meg a városháza, a kormány, a rendőrség, a büntető igazságszolgáltatási rendszer és a közegészségügyi szolgálatok számára.

A bizottság megalakulásának bejelentésekor Khan úgy fogalmazott, hogy az segíteni fog a kábítószerrel kapcsolatos bűnözés elleni küzdelemben, a londoniak egészségének védelmében és az illegális kábítószerek által a közösségeinkben okozott hatalmas károk csökkentésében.

"Az illegális kábítószer-kereskedelem hatalmas károkat okoz társadalmunknak, többet kell tennünk a kábítószer-örvényeink körüli vita előmozdításáért. Ezért vagyok ma itt Los Angelesben, hogy első kézből lássam, milyen megközelítést alkalmaznak a kannabiszhoz" – fogalmazott.

A károk csökkentése a cél

"Szigorúan meg kell határoznunk, hogy mi a legjobb megközelítés a közösségeinket érő károk csökkentésére. Régóta esedékes egy országos vita. Célunk, hogy ajánlásokat tegyünk a hatékony és tartós változás érdekében" – tette hozzá Charlie Falconer, a bizottság vezetője.

Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere szerint a kannabisz dekriminalizálása a történelmileg marginalizált közösségeknek gyógyulási, vállalkozási és vagyonteremtési lehetőségeket kínál egy növekvő iparágban.

"A városok sokat tanulhatnak egymástól, örülök Khan polgármester úr átgondolt megközelítésének" – mondta.