Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

Oroszország része lehetne a herszoni régió, Dmitrij Peszkov is megszólalt

Infostart
2022. május 11. 16:43
A Herszon régió oroszbarát vezetése Vlagyimir Putyin elnökhöz kíván fordulni azzal a kéréssel, hogy fogadja be a térséget az Orosz Föderációba - jelentették szerdán orosz hírügynökségek.

Az Ukrajna déli részén fekvő Herszon vezetője, Kirilo Sztremouszov, a herszoni katonai-polgári közigazgatás frissen kinevezett helyettes vezetője azt szeretné, ha a régió az év végére teljes mértékben az orosz törvények hatálya alá kerülne.

Sztremouszov hozzátette, hogy Herszon megyében a rubelt forgalomba hozó bank május végéig megkezdi működését, és a jövőben integrálni fogják az orosz központi bankba.

A régió sorsával kapcsolatban később a TASZSZ orosz hírügynökség idézte a Kreml szóvivőjét, Dmitrij Peszkovot, aki azt mondta, hogy a Herszon régió lakóinak maguknak kell eldönteniük, hogy kérik-e a térség Oroszországhoz való csatlakozását vagy sem, ráadásul ennek a lehetőségnek egyértelmű jogi indoka kell legyen.

"Egy ilyen sorsdöntő döntésnek abszolút világos jogi hátterűnek, jogilag megalapozottnak és abszolút legitimnek kell lennie, ahogy az a Krím esetében is történt" - tette hozzá a szóvivő.

Újságírók rákérdeztek arra is, hogy a Kreml szerint helyes lenne-e népszavazást tartani az ügyben, ahogy az 2014-ben a Krím esetében történt. Erről Peszkov nem akart beszélni.

A Herszon régió a Krím északi szomszédja Dél-Ukrajnában.

Az ukrán védelmi minisztérium két napja arról számolt be, hogy a Herszon régió elfoglalására készülhetnek orosz erők.

Herszon volt az első nagyváros, amely orosz kézre került - már a háború elején, márciusban elfoglalták. Ezután menesztették a város addigi polgármesterét, fizetőeszközként bevezették a rubelt és azóta blokkolják az ukrán televíziós csatornákat. A régió stratégiailag fontos, mivel része a szárazföldi kapcsolatnak a Krím-félsziget és az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai szeparatista területek között.