Nyitókép: Axel Heimken/picture alliance via Getty Images

A CDU impozáns tartományi győzelme hátszél a berlini pártvezetés számára

Infostart
2022. május 9. 13:00
Földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a CDU a Németország legészakibb tartományában, Schleswig-Holstenben tartott parlamenti választásokon. A konzervatív párt öt évvel ezelőtti győzelméhez képest több mint 10 százalékponttal növelte szavazatainak számát, ami rendkívüli eredmény.

Az Infostartnak nyilatkozó szakértő szerint ez akkor is igaz, ha a hárommilliós tartományban született eredmény teljes mértékben megfelelt a várakozásoknak. Schleswig-Holstienben ugyanis Daniel Günther személyében olyan konzervatív miniszterelnök állt az általa vezetett koalíció élén, aki az elmúlt években rendkívüli, Németországban is szokatlannak számító népszerűségre tett szert.

Kiss J. László, a Corvinus Egyetem tanára ugyanakkor az eredmény kapcsán két meglepetést említett. Első helyen a szociáldemokrata SPD nagyarányú visszaesését, a pártra adott szavazatok száma az öt évvel korábbihoz képest csaknem megfeleződött.

A másik pedig a szélsőjobboldali AfD "gyászos" szereplése, a párt a nem hivatalos végeredmény szerint nem jutott be a kieli törvényhozásba.

Mindez arra utal, hogy az elmúlt években még sikert sikerre halmozó, mindenekelőtt a bevándorlás ellenzésével elsősorban a keleti tartományokban jelentős támogatottsággal rendelkezett párt fokozatosan veszít népszerűségéből.

A tartományban 2017 óta hárompárti, úgynevezett Jamaica-koalíció van hatalmon, azaz a pártok színe megegyezik Jamaica nemzeti zászlójának színeivel. A fekete a CDU színe, a sárga a Szabad Demokrata Párté (FDP), míg a Zöldek pártjáé zöld.

Ez utóbbi a schleswig-holsteini választás második legnagyobb nyertese, amit nem utolsósorban a tartományból származó és ott sikeres mezőgazdasági miniszterként tevékenykedő, Robert Habecknek köszönhet.

Habeck ma gazdasági és klímavédelmi miniszterként párttársával, Annalena Baerbock külügyminiszterrel együtt Németország legnépszerűbb politikusa.

Az ukrajnai orosz háború – amely Németország számára is súlyos gazdasági gondokat okoz – a szakértő szerint csak közvetve befolyásolta a választási eredményt.

A CDU kimagasló helyi sikerének kulcsa a tartományi miniszterelnök sikeres kormányzása

Daniel Günthernek a hármas koalíció élén nem csupán a gazdaságot sikerült erősítenie, de a klímavádelem területén is jelentős eredményeket ért el, a koronavírus-járvány elleni küzdelemben pedig országos méretekben is "nagyot alkotott". Lakosságarányosan egyetlen német tartományban sem volt olyan alacsony a fertőzöttek, illetve a halottak száma, mint Schleswig-Holsteinben.

Aligha véletlen, hogy a gyakorló katolikus, de rendkívül nyitott, az azonosneműek házasságát is támogató politikus az eredményhirdetés utáni nyilatkozatában köszönetet mondott a koalíciós partnereknek, és az együttműködés folytatása mellett emelt szót.

Az említettek ellenére a mostani választás "országos kisugárzással" bír. A szakértő ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a tavaly szeptember végi országos parlamenti választások nyomán tizenhat évi kormányzás után a CDU és a vele szövetséges kisebbik keresztény párt, a CSU kiszorult a hatalomból. Ezért a párt mostani sikere jelentős hátszél lehet a CDU új országos vezetése és mindenekelőtt a pártelnök, egyben frakcióvezető Friedrich Merz számára.

A legutóbbi közvélemény-kutatások amúgy is arról tanúskodnak, hogy

az Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár vezette hárompárti baloldali-liberális kormánnyal szemben némelyest növekedett a konzervatívok népszerűsége.

Kiss J. László szerint legalább ennyire jelentős lehet a schelswig-holsteini választások rövid távú – mindössze egyhetes – hatása.

Vasárnap ugyanis Németország legnépesebb tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában rendeznek hasonló választásokat A düsseldorfi parlamentet a CDU és az FDP koalíciója irányítja, de az SPD támogatottsága alig marad el a konzervatívokétól.

Általános vélekedés szerint

a tizennyolc milliós tartományban tartandó szavazás egy országos Bundestag-választással ér fel, a helyi szavazótábor nagymértékben az országost reprezentálja.

Épp ezért, míg Schelswig-Holsteinben elsősorban a helyi témák voltak meghatározók, az észak-rajna-vesztfáliai választók sokkal inkább már az Oroszország által indított háború okozta válság kezeléséről, a kialakult energiaellátási nehézségek és általánosságban a megélhetési gondok enyhítését célzó intézkedésekről mondanak véleményt.

Mindent összevéve pedig a tavaly decemberben hivatal a lépett Scholz-kormány politikájáról állítanak ki bizonyítványt.