Szörnyű kínzásokról beszélt egy orosz fogságból szabadult ukrán férfi

Infostart
2022. április 30. 15:18
A férfi heteket töltött orosz fogságban, többféle kínzásnak is alávetették, majd fogolycserével szabadult. Most járni tanul.

Nyikita Horban beszámolóját a BBC tudósítójának beszámolója nyomán a hvg.hu közölte, a teljes szöveg elolvasását csak nagykorú olvasóknak ajánlva - az Infostart csak részleteket közöl ebből.

A 31 éves Horban a cikk szerint egyike azoknak, akiket az orosz katonák magukkal hurcoltak Oroszországba, ám azon kevesek közé tartozik, akik egy hadifogolycsere részeként végül hazajuthattak, így számolhatott be a vele történtekről.

Elmondása szerint március elején az orosz hadsereg elfoglalta Andrijivkát, a szülőfaluját, és bár ők elbújtak a pincéjükben, a családot másokhoz hasonlóan előrángatták a házról házra járó orosz katonák. Őt és nevelőapját összeverték, de távolabbi fegyverropogásokból úgy gondolják, másokat viszont megöltek.

Ezután, a sokszor fagypont közeli hidegben, vízzel töltötték meg a csizmájukat, úgy adták rájuk, ezáltal ahogy teltek a napok, neki elfagyott a lába. Végig be volt kötve a szemük, időnként az ujjaikat, csuklójukat csavarkulcsokkal szorították, kínozták. Alig kaptak enni, többször is azt hitték, itt a vég. Amikor tudtak és a katonák nem voltak ott, nevelőapjával próbálták tartani egymásban a lelket.

Néhány nap eltelte után aztán először helikopterre, majd repülőre tették őket, de csak sejtették, hogy orosz területre vitték őket - később derült ki, hogy Kurszkban vannak. Horbannak elfagytak, teljesen elfeketedtek a lábujjai, amputálni kellett őket. Egészségügyi ellátást ezen kívül elmondása szerint elvétve kaptak, antibiotikumot is csak háromnaponta. Viszont naponta legalább kétszer kihallgatták és rendszerint megverték őket.

A műtét után lábadozó férfinak végül azt mondták, hogy őt és néhány társát visszaküldik Ukrajnába. A fogolycsere helyszínén őt hordágyra fektették, úgy találtak rá az ukránok.

Most járni tanul és abban reménykedik, hogy mielőbb viszontláthatja Belgiumba sikeresen elmenekült családját.