Nyitókép: Attila Husejnow/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A szovjet katonai emlékművek lengyelországi ledöntése jogi vitát is gerjeszt

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2022. április 28. 07:33
Az Ukrajna elleni orosz agresszióra adott lakossági reakcióként egyre több lengyelországi szovjet katonai emlékművet öntenek le piros festékkel. A helyzetre a hatóságok is reagáltak: a Nemzeti Emlékezet Intézete bejelentette, hogy újult erővel folytatják a "közterek kommunistátlanítását".

Nemcsak a varsói kormány, de a lengyel közvélemény is igen élesen reagál az orosz–ukrán háborúra, valamint mindenre, ami még a szovjet időkből fellelhető Lengyelországban.

A minap 24 órán belül három szovjet emlékműnek is nekiestek, és ezeket az akciókat a Twitteren is megosztották. Siedlecben például porba hullott egy emlékmű a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet vezetőjének jelenlétében.

A szovjet harcos eredetileg más helyen állt, egy 130 szovjet katona maradványait rejtő sír felett, de a halottakat rég exhumálták és elszállították, most pedig a szobrot is megsemmisítették. Garncarsko városában pedig szintén a ledöntés lett a sorsa egy, a budapesti Szabadság téri szovjet emlékműhöz hasonló építménynek.

Lengyelország és Oroszország 1994-ben kötött egy megállapodást a szovjet korból származó különböző emlékművek védelméről, és ezt a két ország teljesen eltérően értelmezi. Hoffmann Tamás nemzetközi jogász szerint

  • a lengyelek azt mondják, ez a megállapodás kizárólag a szovjet katonák síremlékeinek védelmére terjed ki. Ezek leginkább a temetőkben vannak.
  • Az oroszok viszont úgy értelmezik, hogy a kontraktus minden, a második világháborúval összefüggő szovjet emlékműre vonatkozik.

Lengyelország például már jóval korábban több olyan szabályozást vezetett be, ami lehetővé tette ezeknek az emlékműveknek az eltávolítását. Legutóbb 2017-ben fogadtak el egy olyan törvényt, amelynek értelmében tulajdonképpen valamennyi közterületi szovjet emlékmű eltávolítható – mondta a Budapesti Corvinus Egyetem docense, aki a nemzetközi jog idevágó passzusával indokolt.

"Az általános nemzetközi jogban nincs szabály arra nézve, hogy bármilyen emlékműnek fenn kellene állnia akkor is, hogyha az adott ország, amelynek a területén ez az emlékmű áll, úgy dönt, hogy ezt le akarja bontani. Nyilván ha van egy specifikus megállapodás, ami kifejezetten arra terjed ki, akkor ez szerződésszegés lenne. Ezért itt

a kérdés az, hogy valóban értelmezhető-e úgy az egyezmény, ahogy a lengyelek állítják, vagy úgy kellene értelmezni, hogy az oroszok teszik."

A nemzetközi jogász azt mondja: a két ország által választott bíróság rendezhetné az ügyet, de a két fél ebben jelenleg nem igazán tudna megegyezni.

Egyébként a budapesti Szabadság téri szovjet emlékmű megtartásáról is él egy magyar–orosz szerződés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A szovjet katonai emlékművek lengyelországi ledöntése jogi vitát is gerjeszt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást